«Το παιδί μου ετοιμάζεται να βγει το πρώτο του ραντεβού και εγώ αγχώνομαι για το τι μπορεί να συμβεί. Τι να κάνω;»

Κάποια στιγμή στη ζωή των γονέων φτάνει η πληροφορία για το πρώτο ραντεβού των παιδιών τους. Το φλερτ ξεκινάει και η πρώτη έξοδος δεν αργεί να έρθει ειδικά στα χρόνια της εφηβείας. Το άγχος που δημιουργείται στους γονείς είναι φυσιολογικό. Κι αυτό γιατί φοβούνται για το άγνωστο και για τις προκλήσεις ή τις ατυχίες τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους.

Η επικοινωνία και η σχέση εμπιστοσύνης που χτίζει ο γονιός με το παιδί του βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις προκειμένου να μειώνονται τα αρνητικά συναισθήματα μπροστά στο άγνωστο. Υπάρχουν μερικές συμβουλές και συμπεριφορικά μοτίβα τα οποία μαθαίνοντάς τα στο παιδί σας το βοηθάτε να είναι προστατευμένο σε κάθε περίπτωση.

Αρχικά είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να έχετε μάθει στο παιδί σας πότε να λέει όχι. Συχνά θεωρούμε, μεγαλώνοντας ένα παιδί, ότι το να λέει “ναι” το κάνει το “καλό παιδί”, το “αρεστό παιδί”, το “ήσυχο παιδί”. Στην πορεία της ζωής του ωστόσο αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να φέρει το ίδιο σε δύσκολη θέση. Το να γνωρίζει το παιδί τα όριά του και να ξέρει να τα θέτει με τα όχι του είναι σωτήριο για το ίδιο! Αντίστοιχης σημασίας είναι να μάθει να αποδέχεται και το όχι των άλλων. Αυτό δείχνει σεβασμό, κατανόηση και βοηθάει στη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης.

Ιδιαίτερα βοηθητικό είναι να βοηθήσουμε το παιδί μας να κατανοήσει πως ο καθένας μπορεί να κάνει σχόλια τα οποία είναι πιθανόν να το φέρουν σε δύσκολή θέση. Το να ξέρει ότι αυτά δεν αντικατοπτρίζουν τη δική του πραγματικότητα και να έχει καταφέρει να έχει γνώση για τον εαυτό του, χωρίς να περιμένει την επιβεβαίωση από το πρόσωπο με το οποίο θα συναναστραφεί ρομαντικά, είναι σημαντικό γιατί το βοηθάει να χτίσει μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα και εικόνα του εαυτού του.

Τέλος το να κάνετε ξεκάθαρο στο παιδί σας πώς θέλετε να είναι ειλικρινής απέναντί σας και πως αυτό δεν θα έχει ποτέ αρνητικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά σας θα το βοηθήσει να επικοινωνήσει και να μην κρύψει οτιδήποτε αρνητικό μπορεί να του συμβεί, τόσο κατά τη διάρκεια του ραντεβού όσο και κατά τη διάρκεια της ζωής του γενικότερα.