Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το σεξ;

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της εξέλιξής του δίνει δυνατότητες ενημέρωσης των παιδιών για το σεξ ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Οι γονείς, γνωρίζοντας τα όρια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των παιδιών τους, οφείλουν όσο αμήχανο κι αν είναι, να μιλήσουν ανοιχτά για την ερωτική ζωή, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις. Δεδομένου ότι αρκετοί ενήλικες δεν είναι προετοιμασμένοι για τη συγκεκριμένη στιγμή, είναι χρήσιμο να γνωρίζουν ορισμένες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξελιχθεί αυτή η κουβέντα καθώς και μερικά τιπς για το πώς να χειριστούν τις αμήχανες ερωτήσεις.

Σίγουρα ο τρόπος προσέγγισης καθώς και το μέγεθος των πληροφοριών που θα δώσετε σχετίζεται και με την ωριμότητα του παιδιού σας. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού πάντως πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια αλλά και την ενημέρωση από τα βασικά μέχρι τα πιο πολύπλοκα. Όλα στο σωστό χρόνο και πλαίσιο. Σίγουρα είναι διαφορετικός ο τρόπος που θα μιλήσουμε σε ένα παιδί προεφηβικής ηλικίας και διαφορετικά σε έναν έφηβο, καλό θα ήταν ωστόσο να ξεκινήσουμε με κάποιες πληροφορίες για την ανατομία του γεννητικού συστήματος, τη διαδικασία σύλληψης και τη γέννηση ενός παιδιού.

Μην σας εκπλήξει αν το παιδί σας δείχνει να έχει ήδη γνώσεις για τα παραπάνω καθώς τόσο η έκθεση στο διαδίκτυο όσο και η επαφή με τους συνομηλίκους του μπορεί να τον έχει γεμίσει με πληροφορίες. Ο τρόπος προσέγγισής σας είναι που θα κάνει τη διαφορά. Στο πλαίσιο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι καλό να εντάξετε στην κουβέντα τη σύνδεση της ερωτικής ζωής με την αγάπη, τον σεβασμό και τη δημιουργία της ερωτικής σχέσης.

Μη διστάσετε να μιλήσετε για τους τρόπους αντισύλληψης και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς σκοπός αυτής της κουβέντας, πέρα από την κατανόηση του σεξ ως κομμάτι των ανθρωπίνων σχέσεων, είναι η προφύλαξη και η ασφάλεια. Άλλωστε ευχάριστη ερωτική επαφή είναι η ασφαλής ερωτική επαφή κι αυτό τα παιδιά πρέπει να τον γνωρίζουν πριν από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής.