Πόσο επηρεάζει την ψυχολογία του παιδιού έναν νονός που είναι απών;

Την περίοδο του Πάσχα την τιμητική τους έχουν οι νονοί και τα βαφτιστήρια. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που ένα παιδί δεν έχει τον «κατάλληλο» νονό; Πόσο αυτό επηρρεάζει την ψυχολογία του;

Συνηθίζεται οι γονείς, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, να επιλέγουν είτε συγγενικά είτε φιλικά πρόσωπα για να γίνουν οι γονείς του παιδιού τους. Άλλες φορές μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι επιλέγουν απλά πρόσωπα που είναι διαθέσιμα ή βασίζονται σε οικονομικά κριτήρια για την… κουμπαρία.

Πολλοί αγνοούν τις επιπτώσεις που φέρει αυτή τους η επιλογή στην ψυχολογία του μικρού τους καθώς με την πάροδο των χρόνων ένας νονός μπορεί να είναι απών. Ο άνθρωπος που επιλέγουμε να βρεθεί στη ζωή του παιδιού μας με τον ρόλο του νονού, πρέπει να είναι κάποιος που νιώθουμε ότι θα λειτουργήσει ως συνοδοιπόρος και όχι απλά ένα πρόσωπο που θα εμφανίζεται μόνο τις γιορτές. Στις χειρότερες περιπτώσεις ούτε και σε αυτές.

Δεδομένου ότι η σχέση μεταξύ νονού και παιδιού συμβολίζει την αγάπη, την αποδοχή και την τρυφερότητα, για να εξελιχθεί η σταθερή παρουσία είναι σημαντική. Όπως άλλωστε σε οποιαδήποτε σχέση της ζωής μας. Τι μπορείτε όμως εσείς ως γονείς να κάνετε όταν γνωρίζεται πως αυτή η σχέση δεν έχει τη συγκεκριμένη εξέλιξη; Τι θα του πείτε για το γεγονός της έλλειψης επικοινωνίας με τον νονό ή τη νονά του;

Το πιο σημαντικό είναι να του πείτε την αλήθεια με απλά λόγια. Εξηγείστε του την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων και αποκαλύψτε τους λόγους που έπαψαν οι νονοί του να επικοινωνούν. Κάντε ξεκάθαρο στο παιδί σας πως το ίδιο δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για συμπεριφορές τρίτων ή ακόμα και δικές σας.

Είναι ιδανικό να μιλήσετε ειλικρινά στο παιδί σας παρά να του παρουσιάσετε έναν κόσμο ιδανικά πλασμένο και με διάφορα τεχνάσματα να εμφανίζεται μια λαμπάδα που έχει φτάσει στο σπίτι δήθεν από τον νονό ή τη νονά. Αντ’αυτού δώστε του τη δυνατότητα να επιλέξει μόνο τη λαμπάδα του, ακόμα και τις δικές σας, δημιουργώντας του με τον τρόπο αυτό ευχάριστες οικογενειακές αναμνήσεις.

Αντιληφθείτε και αφουγκραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Δώστε χώρο στη θλίψη ή και τη ζήλεια που μπορεί να νιώσει και παρηγορείστε το όταν αυτές εμφανιστούν.

Τέλος μπορείτε να του δώσετε την ευκαιρία να επιλέξει εκείνο ένα πρόσωπο που αγαπά και θα ήθελε να το εντάξει στο έθιμο της λαμπάδας. Έπειτα ρωτήστε μαζί αυτό το πρόσωπο αν είναι διατεθειμένο να μοιραστεί αυτές τις όμορφες στιγμές με το παιδί σας. Στο τέλος θα δείτε πως μπορεί ο νονός να είναι απών αλλά ο νονός που επιλέχθηκε από το ίδιο το παιδί θα είναι παρών από επιλογή τόσο δική του όσο και του μικρού σας.