Απόκριες: Με ποιον τρόπο κάνουν καλό στην ψυχολογία του παιδιού;

Οι απόκριες αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους. Στην περίπτωση των ανηλίκων η γιορτή του καρναβαλιού είναι η απόλυτη ευκαιρία απελευθέρωσης και απενεχοποίησης.

Τη στιγμή που θα φανεί ιδιαίτερα περίεργο και αλλόκοτο να βγει κάποιος στους δρόμους ντυμένος βάτραχος ή πριγκίπισσα, τις απόκριες αυτό είναι αποδεκτό έως απαραίτητο αν θες να εναρμονιστείς με το γενικότερο κλίμα. Τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι ρόλων και καταλήγουν να περπατούν για λίγο στα παπούτσια κάποιου άλλου. Και αυτό όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο αλλά είναι και εξαιρετικά χρήσιμο για τη συναισθηματική του ανάπτυξη. Παράλληλα η συγκεκριμένη περίοδος του χρόνου βοηθάει στην ανάπτυξη της φαντασίας.

Τι θα μπορούσε άραγε να συζητήσει ένας spiderman με μια χιονάτη; Τι θα ταίριαζε να κάνουν μαζί ο λύκος με την κοκκινοσκουφίτσα εκτός από το κυνήγι; Η ανάπτυξη της φαντασίας αλλά και η μίμηση σε πολλές περιπτώσεις βοηθούν ένα παιδί στην ανεύρεση νέων δρόμων. Του μαθαίνουν να αποφεύγει την πεπατημένη και να δημιουργεί νέες ιστορίες με το δικό του τέλος, δείχνοντάς του πως πολλά στη ζωή είναι στο χέρι του. Και το πιο σημαντικό;

Είναι η τέλεια αφορμή για να διασκεδάσουν με την ψυχή τους, μακριά από εκπαιδευτικές υποχρεώσεις αλλά και τους ρόλους που συχνά φέρουν στην κοινωνία και την οικογένεια, και οι οποίοι τους βαραίνουν από μικρή ηλικία. Αν θες μάλιστα να δεις το χαμόγελο και τον ενθουσιασμό του παιδιού σου να εκτοξεύονται, δοκίμασε να φορέσεις και εσύ μια στολή και να το συνοδεύσεις στο δικό του παραμύθι.