Πώς θα μάθετε στο παιδί να διαχειρίζεται το άγχος του; Previous item Απόκριες: Με ποιον τρόπο... Next item Τα λάθη των...

Πώς θα μάθετε στο παιδί να διαχειρίζεται το άγχος του;

Το άγχος και το στρες είναι μια συναισθηματική κατάσταση που δεν συναντάται μόνο στους ενήλικες αλλά όλο και συχνότερα τη βλέπουμε να ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Σε πολλές περιπτώσεις οι ενήλικες βιώνουν ένα απορρυθμιστικό συναίσθημα το οποίο όμως με τα χρόνια και με τις κατάλληλες πρακτικές κάποιοι έχουν μάθει να το διαχειρίζονται.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση των παιδιών που δεν έχουν ακόμα τα κατάλληλα εφόδια, εμπειρίες και προσλαμβάνουσες για να συντονίσουν την εσωτερική τους ισορροπία; Συχνά τα παιδιά πέραν του ότι αδυνατούν να εντοπίσουν τα αρνητικά φορτισμένα συναισθήματα που σχετίζονται με το άγχος και το στρες οδηγούνται σε ξεσπάσματα, σπασμωδικές και συχνά «αψυχολόγητες» αντιδράσεις.

Το να γνωρίζει ένας γονιός ότι αυτές πηγάζουν από άγχος είναι σημαντικό για τη βοήθεια που θα προσφέρει στο παιδί του. Αρκεί να ξεκαθαρίσουμε πως ένα παιδί ή ένας έφηβος δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση όπως ο γονέας τους γι’αυτό είναι άτοπο και λάθος να του δείξουμε έναν γνώριμο σε εμάς δρόμο.

Είναι καλό να εντοπίσουμε την αρχή. Από πού δηλαδή πηγάζουν τα συναισθήματα άγχος και στρες. Συχνά πρόκειται για μια κατάσταση στο σχολείο, για ένα περιστατικό στο σπίτι ή ακόμα και έναν εξωγενή παράγοντα. Το να παροτρύνετε τα παιδιά να εκφράσουν αυτά που νιώθουν ρωτώντας τους πώς νιώθουν ή πώς ήταν η μέρα τους στο σχολείο είναι ένα πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως δεν βοήθαει το να τους υποδείξετε τη λύση αλλά η πραγματική βοήθεια έρχεται όταν απλά είστε δίπλα τους στην προσωπική τους αναζήτηση για λύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη σημασία έχει το να μάθει ένας γονέας στο παιδί του να σκέφτεται θετικά. Πρόκειται για μια μεγάλη διαδρομή που χρειάζεται υπομονή αλλά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εφόδια που μπορεί να δώσει ένας γονέας στο παιδί του.

Παράλληλα το να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας και να αποφύγετε να το φορτώνετε με έξτρα δραστηριότητες στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμα που έχουν τα παιδιά στη σύγχρονη κοινωνιά είναι εξίσου βοηθητικό για να χαλαρώσουν τα συναισθήματα του άγχους.

Τέλος μια καλή κίνηση είναι να του μάθετε μερικές πρακτικές, παρακολουθώντας πάντα αν αυτές τελικά το βοηθούν ή δεν είναι χρήσιμες στη δική του περίπτωση. Για παράδειγμα πείτε του κάθε φορά που θα στεναχωριέται ή θα αγχώνεται να φέρνει στο μυαλό του μια όμορφη εικόνα ή ακόμα και να τραγουδάει ένα αγαπημένο του κομμάτι. Αυτά είναι πολύ πιθανό να βοηθήσουν. Και κυρίως μην ξεχνάτε κάτι. Οι αυξημένες προσδοκίες που έχουμε για τα παιδιά είναι συχνά μια από τις βασικότερες αιτίες που δημιουργεί ή εντείνει το άγχος τους. Αποφύγετε τις προσδοκίες και αφήστε τα να υλοποιήσουν τα όνειρά τους όπως εκείνα επιθυμούν.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *