Παιδί και διαδίκτυο: Οι κίνδυνοι και οι τρόποι για να παραμείνουν ασφαλή

Αναποφεύκτο μέρος της ζωής των παιδιών τα τελευταία χρόνια είναι το διαδίκτυο. Μπορεί οι περισσότεροι ενήλικες να μεγάλωσαν σε έναν κόσμο χωρίς ίντερνετ, ωστόσο πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει και τα παιδιά έρχονται από πολύ μικρή ηλικία σε επαφή με τα άδυτα του διαδικτύου και πιο συγκεκριμένα με τα social media. Αυτό έχει τα οφέλη του αλλά σίγουρα ελοχεύει και αρκετούς κινδύνους.

Οι γονείς από τη δική τους πλευρά οφείλουν να ενημερώσουν από νωρίς τα μικρά τους για τη σωστή χρήση του, να τα προειδοποιήσουν για τους κινδύνους και να εποπτεύουν τις σελίδες και το περιεχόμενο με το οποίο έρχονται σε επαφή τα ανήλικα παιδιά τους. Κι αυτό γιατί τόσο ο εθισμός όσο και οι γενικότερες ψυχοσυναισθηματικές επιπτώσεις βρίσκονται εκεί και μπορεί ανά πάσα ώρα, αν δεν υπάρχει το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον, να χτυπήσουν την πόρτα στα παιδιά.

Όταν η χρήση του διαδικτύου δεν είναι ελεγχόμενη το ανήλικο, που στη παιδική του ηλικία διακρίνεται από μια ευαλωτότητα, μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με περιστατικά bullying, ακόμα και grooming (σ.σ. αποπλάνηση ανηλίκων από κυκλώματα παιδόφιλων). Κι αν αυτά ακούγονται ακραία σε πολλούς, η αλήθεια είναι πως δεν απέχουν πολύ, βρίσκονται δίπλα μας και οι έρευνες μιλούν για υψηλά ποσοστά ειδικά στις ηλικίες 13-15 – οπότε και οι γονείς ξεκινούν να μην έχουν άμεση γνώση των πληροφοριών στις οποίες το παιδί εκτίθεται.

Κι αν τα περιστατικά αυτά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μπορούν να γίνουν αντιληπτά όταν γνωρίζουμε την ύπαρξή τους, η κατάθλιψή, η έλλειψη αυτοεκτίμησης και οι εμμονές «χτυπούν» πολύ πιο ύπουλα. Συχνά μάλιστα οι γονείς αποδίδουν συγκεκριμένες συμπεριφορές σε άλλους παραγόντες ενώ μπορεί η κύρια αιτία τη δεδομένη στιγμή να είναι η χρήση του διαδικτύου.

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πρότυπα μη ρεαλιστικά που συχνά τους προκαλούν άγχος καθώς νιώθουν ότι πρέπει να τα ακολουθήσουν. Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο χάνεται η μοναδικότητα και η διαφορετικότητά τους καθώς τους δημιουργείται ο φόβος ότι αυτά δεν είναι αποδεκτά στον κόσμο των social media. Ως εκτούτου το άγχος κάνει επίσης την εμφάνισή τους σε μια εποχή μάλιστα που οι στρεσογόνες καταστάσεις υπάρχουν έτσι κι αλλιώς παντού γύρω τους.

Τι μπορούν όμως να κάνουν οι γονείς; Ο καλύτερος τρόπος να κρατήσετε την οικογένεια σας ασφαλή είναι να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο μαζί. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως σημαντική είναι η συζήτηση και η ενθάρρυνση για τη χρήση του διαδικτύου σε δραστηριότητες που απολαμβάνει και που δεν δημιουργούν προβλήματα μέσα σε λογικά πλαίσια. Αφού κάνετε τα παραπάνω βρείτε χρόνο ώστε να ερευνήσετε τις υπηρεσίες με τις οποίες ασχολείται το παιδί, να γνωρίζετε πληροφορίες γι’αυτές και να φροντίσετε για την ασφάλειά του έχοντας γνώση του χρόνου που ξοδεύει και του διαδικτυακού χώρου που επισκέπτεται.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *