Με απάτησε και τον απάτησα! Τώρα τι κάνουμε;

Δεν είναι λίγες οι φορές που η απιστία χτυπάει την πόρτα ζευγαριών ενώ, είναι ακόμα περισσότερες αυτές που, το απατημένο πρόσωπο εκδικείται με το ίδιο νόμισμα. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που μετά την αποκάλυψη της αμφίδρομης απάτης, οι σύντροφοι επιθυμούν να συγχωρήσουν ο ένας τον άλλον και να προσπαθήσουν να έρθουν και πάλι κοντά. Το ερώτημα είναι σχεδόν πάντα το ίδιο… Μπορεί να σωθεί η σχέση ή η απιστία θα μας στοιχειώνει για πάντα;

 

Κατ’αρχάς, όταν συμβαίνει μια απιστία σε ένα ζευγάρι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η σχέση τους έχει τελειώσει. Πολλές φορές είναι οι συγκυρίες που επιτρέπουν την είσοδο του τρίτου ατόμου στη σχέση, όταν αυτό είναι περιστασιακό. Δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία πρέπει οπωσδήποτε να έχουν προηγηθεί συζητήσεις μεταξύ των συντρόφων, ούτως ώστε να απαντηθούν τα ”γιατί” και τα ”διότι” τους.

Το ότι υπήρξε απιστία, ως απάντηση στην απιστία του συντρόφου, σημαίνει ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις που να ικανοποιούν τον απατημένο σύντροφο και να τον βοηθήσουν να ξαναχτίσει τη σχέση εμπιστοσύνης που χρειάζεται για να συνεχίσει το δεσμό του.

Όταν μια σχέση έχει υγιείς βάσεις και υπάρχουν σεβασμός και αγάπη, τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να την ισοπεδώσουν, αλλά θα τη βάλουν σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού. Άλλωστε οι άνθρωποι με τον χρόνο αλλάζουν και οι όποιες συζητήσεις και αναλύσεις – για τη συμπεριφορά του ζευγαριού – μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρουν. Αυτό, φυσικά, ισχύει αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι όπως η ρουτίνα ή η τελμάτωση στο ερωτικό κομμάτι. Τότε, πρωτού αποφασίσει το ζευγάρι οριστικές λύσεις ”χωρισμού”, είναι σκόπιμο να συζητήσει με επαγγελματίες του χώρου.