Η ψυχολογία των υιοθετημένων παιδιών Previous item Τα λάθη των... Next item ΔΕΠΥ: Τι είναι και πώς...

Η ψυχολογία των υιοθετημένων παιδιών

Δεν είναι λίγες οι ιστορίες που συχνά ακούγονται για υιοθεσίες στις οποίες τα πραγματικά γεγονότα αποκαλύφθηκαν στα παιδιά έπειτα από πολλά χρόνια. Η σύγχρονη βιβλιογραφία και οι μελέτες δείχνουν πως τα υιοθετημένα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν όλη την αλήθεια για την καταγωγή τους, καθότι η δημιουργία μιας φανταστικής ιστορίας μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο μέλλον.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η θετή οικογένεια ζει σε μια κατάσταση φόβου πιστεύοντας ότι θα χάσει το παιδί τους. Αυτός ο φόβος της απώλειας είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να κρατήσουν το υιοθετημένο τους παιδί όσο το δυνατόν πιο κοντά τους. Η αλήθεια είναι ότι τα υιοθετημένα παιδιά ξεκινούν την αναζήτηση επειδή έχουν μια βαθιά ανάγκη για να γνωρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ιστορία τους.

Σε κάθε περίπτωση η διαχείριση της κατάστασης, ο τρόπος και ο χρόνος που θα δωθούν οι κατάλληλες πληροφορίες καλό θα ήταν να συμβεί κατόπιν συζήτησης με έναν ψυχολόγο προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε τραύματα. Άλλωστε το υιοθετημένο παιδί καλείται εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσει διάφορα συναισθήματα με πρώτο αυτό της απόρριψης.

Όση αγάπη κι αν παίρνουν από τους θετούς γονείς τους το γεγονός ότι εγκαταλείφθηκαν κάποια στιγμή από τους βιολογικούς τους κάνει να αισθάνονται τη θλίψη και την απώλεια. Και μπορεί να μην είναι συγκεκριμένος ο χρόνος κατά τον οποίο αυτά τα αισθήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους, παρόλα αυτά είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα έρθουν στην επιφάνεια.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *