ΔΕΠΥ: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή με κυριότερα τα συμπτώματα της διάσπασης προσοχής, της υπερκινητικότητας και της παρορμητικότητας. Εξού και ολόκληρη η ονομασία Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.

Η ΔΕΠΥ εντοπίζεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες κάνοντας την εμφάνισή της στην παιδική ηλικία με τα 2/3 των περιπτώσεων να εμφανίζουν συμπτώματα και κατά την ενήλικη ζωή. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ εμφανίζουν επίσης μεγαλύτερη δυσκολία στη συμμόρφωση, σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται πιο επιθετικά ενώ δυσκολεύονται να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους σε δραστηριότητες τόσο εντός όσο και εκτός σχολικού περιβάλλοντος για πολύ ώρα. Η ΔΕΠΥ χωρίζεται σε τρεις βασικούς τύπους: τον απρόσεκτο, τον υπερκινητικό και τον παρορμητικό. Στην πρώτη κατηγορία παρατηρείται η αδυναμία συγκέντρωσης στις λεπτομέρειες, τα απρόσεκτα λάθη σε σχολικές εργασίες, η δυσκολία στην οργάνωση, η απροθυμία να εμπλακεί σε έργα που απαιτούν διαρκή πνευματική προσπάθεια και η συχνή διάσπαση από εξωτερικά ερεθίσματα.

Στη δεύτερη κατηγορία εντοπίζεται μια νευρική κινητικότητα σε χέρια και πόδια, αδυναμία να κάτσει ήρεμα σε ένα σημείο, δυσκολία στην ήσυχη συμμετοχή σε δραστηριότητες καθώς και μια διάθεση για διαρκή ακατάπαυστη ομιλία. Στην τρίτη κατηγορία βλέπουμε παιδιά που δίνουν απαντήσεις πριν επεξεργαστούν μια ερώτηση, παιδιά που παρεμβαίνουν σε συζητήσεις άλλων καθώς και εκείνα που δυσκολεύονται να περιμένουν τη σειρά τους σε δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν και άλλοι. Το να εντοπίζονται μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα δεν σημαίνει ότι το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ.

Για να κρίνει ένας ειδικός την ύπαρξη της Διαταραχής Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας το παιδί πρέπει να εμφανίζει για τουλάχιστον έξι μήνες περισσότερο από έξι κριτήρια που συμπεριλαμβάνονται στη συγκεκριμένη διαταραχή. Ακόμα και αν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εντοπίσουν μερικά από τα συμπτώματα, η διάγνωση πρέπει να γίνει σε εξειδικευμένο και πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο ή επαγγελματία που έχει τη γνώση και την πιστοποίηση να κάνει διαγνώσεις.

Η πρώιμη διάγνωση είναι πολύ σημαντική, ώστε να σχεδιαστεί ένα πλάνο κατάλληλο για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν σε κάποιες περιπτώσεις η σχολική απόδοση των παιδιών με ΔΕΠΥ δεν είναι άριστη, τα παιδιά αυτά είναι πιθανό να είναι πολύ χαρισματικά και ιδιαίτερα επιτυχημένα στον τομέα που θα επιλέξουν.