Ζευγάρια χωρίς παιδιά

Μια νέα πραγματικότητα. Πως θα κρατηθούν οι ισορροπίες και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν μεταξύ των συντρόφων;

 

Ο ερχομός ενός παιδιού αποτελεί για τα περισσότερα ζευγάρια το στοιχείο που θα ολοκληρώσει την ευτυχία τους. Η απόκτηση ή μη ενός παιδιού είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και το ζευγάρι θα πρέπει να έχει κοινές ανάγκες και όνειρα για την οικογένεια που θα δημιουργηθεί. Στα ζευγάρια που ονειρεύονταν ένα παιδί, η είδηση ότι δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν επιφέρει θυμό και απογοήτευση.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η δυσκολία και να μπορέσει το ζευγάρι να εξετάσει τις εναλλακτικές του, θα πρέπει να λειτουργούν ως ομάδα. Δεν πρέπει οι ενοχές και η απογοήτευση που νιώθουν να ζημιώσει τη σχέση τους και την ποιότητα της επικοινωνίας τους. Τα ζευγάρια που δεν έχουν παιδιά για λόγους πέραν των ιατρικών, συνήθως έχουν πάρει από κοινού αυτή την απόφαση. Πρόκειται για άτομα που δεν επιθυμούν την απόκτηση ενός παιδιού και είναι ευτυχείς και πλήρεις με την προσωπική τους σχέση. Προβλήματα παρουσιάζονται όταν ο ένας από τους δυο έχει αποκρύψει ή αλλάξει την επιθυμία του.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας υπάρχουν στιγμές που μας αλλάζουν και μας κάνουν να αναθεωρούμε τις απόψεις μας, π.χ. μια γυναίκα καριέρας που δεν ήθελε παιδιά, ξαφνικά επιθυμεί την απόκτηση τους. Αυτή η αλλαγή διαταράσσει τη σχέση καθώς ο σύντροφος που εμμένει στις απόψεις του νιώθει προδομένος και θυμωμένος. Όταν προκύπτει ένα τέτοιο ζήτημα, το ζευγάρι πρέπει να συζητά ψύχραιμα τις επιλογές του.

Είναι λάθος ένα άτομο να δέχεται να γίνει γονιός χωρίς να το θέλει, για να μη χάσει το σύντροφό του. Επίσης, είναι λάθος κάποιος να καταπιέσει την επιθυμία του για ένα παιδί, για να μείνει πιστός στη «συμφωνία». Πρέπει και τα δύο μέλη της σχέσης να «ζυγίζουν» τα πράγματα και αν δε μπορεί να υπάρξει κοινή λύση, τότε δε θα πρέπει να καταπιέζουν τις βαθύτερες ανάγκες τους. Πρόκειται για μια οδυνηρή κατάσταση όταν πρέπει να επιλέξεις μεταξύ των επιθυμιών σου, αλλά είναι μια απαραίτητη διαδικασία για να εξασφαλιστεί η μελλοντική ισορροπία των ατόμων αλλά και των απογόνων τους.