Το πένθος που βιώνουν οι πυρόπληκτοι

Για ακόμα ένα καλοκαίρι όλοι μας γίναμε μάρτυρες των πυρκαγιών που καίουν τη χώρα. Δεκάδες άνθρωποι ωστόσο τις βίωσαν σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο, καθώς κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα πένθος. Το πένθος που φέρει η απώλεια ακόμα κι αν δεν αναφερόμαστε σε αυτή της ανθρώπινης ύπαρξης. Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για τους πυρόπληκτους που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται και μαζί με αυτά τους κόπους μιας ζωής.

Οι πυρκαγιές από μόνες τους είναι κάτι ξαφνικό, επομένως δύσκολα διαχειρίσιμο. Επί της ουσίας κανείς δεν προετοιμάζεται στη ζωή του για ένα απρόσμενο συμβάν που θα του στερήσει τα κεκτημένα του. Όταν λοιπόν μια πύρινη λαίλαπα καίει την περιουσία ενός ανθρώπου, μπορεί να νιώθει ευγνώμων στην περίπτωση που η ζωή του δεν βρεθεί σε κίνδυνο, ωστόσο το ψυχολογικό κόστος είναι τεράστιο.

Η στέγη προσφέρει την αίσθηση της προστασίας και της ασφάλειας, μιας ασφάλειας που ο πυρόπληκτος νιώθει εντελώς ξαφνικά να χάνεται. Παράλληλα το γεγονός πως η κατάσταση δεν είναι υπό τον έλεγχό του, αλλά πρέπει απλά να την αποδεχτεί και να προχωρήσει, δημιουργεί το αναφερόμενο πένθος.

Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που έχουν βιώσει τέτοιες καταστάσεις να δεχτούν βοήθεια από ψυχολόγους προκειμένου το γεγονός να μην οδηγήσει σε ένα παρατεταμένο πένθος ή ακόμα και συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Οι σκέψεις σχετικά με το συμβάν είναι απολύτως λογικό για ένα διάστημα να κατακλύζουν την καθημερινότητα, ωστόσο το υγιές είναι αυτά τα συμπτώματα να υποχωρούν με την πάροδο του χρόνο.

Δεδομένου μάλιστα πως δεν πρόκειται για μια κατάσταση που ένας άνθρωπος έχει συνηθίσει να βιώνει, γνωρίζοντας τους τρόπους που θα την ξεπεράσει, η πολιτεία οφείλει να του παρέχει όλα τα εργαλεία και οι ψυχολόγοι την απαραίτητη στήριξη προκειμένου στο μέλλον η τραυματική εμπειρία να πάψει να τους επηρεάζει.