Τι να κάνετε όταν το παιδί σας παραπονιέται για διάφορες συμπεριφορές στο σχολείο;

Νέες τάξεις, νέες παρέες, νέες ισορροπίες. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να επιβιώσει στο προαύλιο του σχολείου.

 

Τα παιδιά πολύ συχνά παραπονιούνται ότι “οι μεγαλύτεροι μου φωνάζουν και με σπρώχνουν” στο διάλειμμα. 

Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο σχολικό “σπορ”, αφού τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων ξεπληρώνουν έτσι, κατά κάποιον τρόπο, τα καψόνια που πέρασαν ως πρωτάκια. Αυτό μπορεί να σημαίνει από μια απλή σπρωξιά στην σκάλα (καθόλου “αθώα) μέχρι τη συστηματική επίθεση (το γνωστό “bullying” από τις συμμορίες των σχολείων).

Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά εκφράζουν μια έντονη επιθετικότητα που αναζητά εύκολα θύματα. Ορισμένες φορές μάλιστα αυτή μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, αφού έτσι τα παιδιά δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους στα άλλα μέλη της ομάδας. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν είναι πια πρόβλημα παιδιών αλλά σχολείου.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Προετοιμάστε το παιδί για όσα πρόκειται να αντιμετωπίσει, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνει σχολείο, γιατί μπορεί να ενοχοποιήσει το ίδιο τον εαυτό του και να πιστέψει ότι τα έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του. Προσπαθήστε να του δείξετε με απλά βήματα πώς μπορεί να αντιμετωπίσει την κάθε περίπτωση.

Εξηγήστε του ότι είναι καλύτερα να κυκλοφορεί με την παρέα του, να μην πηγαίνει στο σχολείο πράγματα που θα στεναχωρηθεί αν του τα κλέψουν και όταν αισθάνεται ότι απειλείται πραγματικά να ζητά τη βοήθεια άλλων παιδιών ή των δασκάλων. Καλό είναι επίσης να παρακολουθείτε στενά τις αντιδράσεις του και, σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος, να ενημερώνετε τη διεύθυνση.