"Θα παντρευτώ τη μαμά σου"

Η ζωή συνεχίζεται και σίγουρα ένα διαζύγιο δεν ισοδυναμεί με το τέλος της οικογένειας. Οι γονείς γνωρίζουν νέους ανθρώπους και συχνά αποφασίζουν να ξαναπαντρευτούν. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν παιδιά; Πώς μπορούν να συγκατοικήσουν με τη νέα μαμά ή το νέο μπαμπά που έρχεται είτε μόνος του είτε συνοδεία των δικών του παιδιών;

 

Μια νέα οικογένεια γεννιέται

Μετά το νέο γάμο η οικογένεια διευρύνεται: τα παιδιά αποκτούν ακόμη μια “μαμά” ή έναν “μπαμπά”, ενώ πιθανόν να αποκτήσουν ακόμη και νέα “αδέρφια”. Φανταστείτε λοιπόν πόσο πολύπλοκη είναι αυτή η αλλαγή για τη ζωή ενός παιδιού.  Πρώτα απ’όλα, με την ανακοίνωση ότι ο ένας γονιός ξαναπαντρεύεται, συνειδητοποιεί ότι οι γονείς του δεν πρόκειται να τα ξαναβρούν και να ξαναζήσουν μαζί.

Η ηλικία του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο εύκολα θα μπορέσει το ίδιο να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, αφού, για παράδειγμα, ένα μωρό δεν θα αντιδράσει στην αλλαγή, ενώ ένα παιδί 4 ετών μπορεί να μη θέλει ακόμη και να δει το θετό γονιό του.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε στο παιδί σας και να του εξηγήσετε ότι ο νέος σύντροφος δεν έρχεται να υποκαταστήσει το βιολογικό γονιό του. Αν το παιδί σας μένει με τον άλλο γονιό, τα πράγματα είναι πιο απλά, γιατί μπορείτε να συνεχίσετε να βλέπεστε με το μικρό σας, διατηρώντας το ήδη υπάρχον πρόγραμμα. Αν όμως έχετε εσείς την κηδεμονία του παιδιού και ο νέος σύντροφός σας θα ζήσει μαζί σας, τότε θα πρέπει να ασχοληθείτε ακόμη περισσότερο με το παιδί, ώστε να νιώσει ασφάλεια ενόψει αυτής της μεγάλης αλλαγής στη ζωή του.

Αν ο νέος γονιός έρχεται μόνος του

Στην περίπτωση που ο νέος σύζυγος μετακομίσει στο σπίτι μόνος του, σίγουρα οι αλλαγές που θα γίνουν είναι λιγότερες. Είναι σκόπιμο το παιδί να γνωρίζει τον υποψήφιο σύντροφο αρκετό διάστημα πριν από την ανακοίνωση της επισημοποίησης της σχέσης. Θα πρέπει λοιπόν να συζητήσετε από πριν με το παιδί και στην πορεία να προσέξετε, ώστε να μην αντιμετωπίσει το νέο μέλος της οικογένειας σαν εισβολέα που προσπαθεί να αντικαταστήσει το βιολογικό γονιό του.

Μην ξεχνάτε ότι και για το νέο γονιό τα πράγματα είναι δύσκολα, αφού προσπαθεί να δημιουργήσει μια υγιή σχέση με το παιδί της συντρόφου του και ταυτόχρονα να στηρίξει το γάμο σε γερές βάσεις.

Αφήστε το παιδί να επιλέξει πώς θα αποκαλεί το νέο γονιό του και αφήστε τη σχέση να αναπτυχθεί σε χαλαρό ρυθμό.

Αν ο νέος γονιός έρχεται μαζί με το παιδί του

Αν και οι δυο σύντροφοι σκοπεύουν να φέρουν τα παιδιά τους σε αυτή τη μικτή οικογένεια, απαραίτητος κρίνεται ο καλός προγραμματισμός και σχεδιασμός πριν τη συγκατοίκηση.

Το πρώτο θέμα που απασχολεί συνήθως τα παιδιά είναι αυτό του δωματίου. Αν έχετε χώρο, ώστε κάθε παιδί να έχει το δικό του δωμάτιο, τότε έχετε λιγότερα προβλήματα να αντιμετωπίσετε. Αν όχι, θα πρέπει να ζητήσετε την κατανόηση και των δύο πλευρών και να επιτρέψετε σε καθένα από τα παιδιά να οριοθετήσει το χώρο του.

Κατανοήστε ότι κάθε γονιός θα έχει πιο στενή σχέση με το δικό του παιδί, αλλά μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για να γίνουν όλοι καλοί φίλοι. Φροντίστε να είστε πάντα διαθέσιμοι για όλα τα παιδιά, φυσιολογικά και θετά.

Οι οικογενειακές συζητήσεις είναι απαραίτητες και τα προβλήματα θα πρέπει να τίθενται επί τάπητος αμέσως μόλις εμφανίζονται και να αντιμετωπίζονται με κατανόηση από όλους, κυρίως από τους γονείς. Άλλωστε, όταν τα παιδιά βλέπουν ότι οι γονείς ενδιαφέρονται και προσπαθούν να βρουν συμβιβαστικές λύσεις που να ικανοποιούν όλους, και εκείνα γίνονται πιο ανεκτικά.

Και νέο μωρό στην οικογένεια

Η γέννηση ενός μωρού θέτει ακόμη πιο γερές βάσεις για το νέο γάμο, ενώ συχνά τα παιδιά ενθουσιάζονται με την προοπτική. Υπάρχει όμως και η περίπτωση το παιδί από τον προηγούμενο γάμο να ανησυχεί μήπως ο θετός γονιός αγαπά και φροντίζει περισσότερο το μωρό.

Από την περίοδο, ακόμη, της εγκυμοσύνης μιλήστε με το παιδί και αφήστε το να εκφράσει τις ανησυχίες του. Διαβεβαιώστε το για το σημαντικό ρόλο που έχει στη ζωή σας και προτρέψτε το να συμμετέχει στις ετοιμασίες για την άφιξη του νέου μωρού, χωρίς ωστόσο να το πιέσετε να ασχοληθεί περισσότερο απ’όσο θέλει. Και, πάνω απ’όλα, μην το παραμελείτε, αλλά φροντίστε να διατηρήσετε τη ρουτίνα στη ζωή του και να συνεχίσετε να κάνετε παρέα όσα κάνατε και πριν από τον ερχομό του νέου μέλους.