Τι να κάνετε αν ο σύζυγός σας έχει σχέση εξάρτησης με τη μητέρα του;
Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε ότι η αγάπη που τρέφει κάθε άντρας για τη μητέρα του είναι καλός οιωνός για τη σχέση σου μαζί του, αφού δείχνει ωριμότητα και ένα σημαντικό βαθμό ψυχικής ισορροπίας. Όταν η σχέση μητέρας-ενήλικου γιου είναι θερμή αλλά ισορροπημένη, σημαίνει ότι εκείνη είχε κάνει καλή δουλειά με την ανατροφή του κι ότι του έχει εμφυσήσει τον ίδιο σεβασμό για όλες τις εκπροσώπους του φύλου της.
Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που η σχέση αυτή υπερβαίνει κάποια όρια και δημιουργεί προβλήματα στις συναναστροφές του ενήλικου γιου. Μάλιστα πολλές γυναίκες – ούσες πλέον σύντροφοι ζωής – εκφράζουν τα παράπονά τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με το πως πρέπει να χειριστούν μια κατάσταση που μαρτυρά εξάρτηση γιου-μητέρας.
Τα σχετικά παράπονα μάλιστα ξεκινούν συνήθως μετά το γάμο. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει και στη δική σας σχέση θα πρέπει πρώτα να απαντήσετε σε μια ερώτηση: ”Ο σύζυγός σας έγινε ξαφνικά μαμάκια μετά το γάμο;”.
Αν αυτό προέκυψε και δεν προϋπήρχε μπορείτε να ξεκινήσετε μια συζήτηση σχετικά με την αλλαγή συμπεριφοράς που παρατηρήσατε, τις συνήθειες και τη σχέση σας. Αν όμως, ήταν έτσι πάντα και απλώς το συνεχίζει, θα χρειαστεί από μέρους σας ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό. Είναι πιθανόν εκείνος να θεωρήσει ότι εσκεμμένα δεν του το επισημάνατε πριν από το γάμο.
Όπως και να έχει, πάντως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι σχεδόν πάντα αυτές οι εξαρτήσεις – κυρίως καθημερινότητας μεταξύ μητέρας και γιου – ατονούν στην πορεία, ειδικά αν το ζευγάρι έχει καλή σχέση.
Βέβαια, στις σχέσεις των ζευγαριών, όταν προκύπτουν τέτοια θέματα, η προσέγγιση πρέπει να γίνει με ήπιο, έτσι ώστε να μη θίξουμε τη μητέρα και γενικότερα την οικογένεια του συντρόφου μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η πατρική οικογένεια – και ιδιαίτερα η ελληνική – τις περισσότερες φορές θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο προσφέρει στο παιδί της.
Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στο να κατανοήσει ο σύζυγός σας ότι ο τρόπος ζωής του έχει αλλάξει ( ή θα αλλάξει ) και να διαφοροποιήσει τη σχέση με τη μητέρα του, για να μην υπάρχει δυσαρέσκεια στη νέα του οικογένεια.
Να έχετε υπόψη σας, όμως, ότι η όποια συναισθηματική μετακίνηση στις σχέσεις μητέρας και γιου – και ειδικά όταν χαρακτηρίζονται από υπερβολή – δεν είναι εύκολο να γίνει. Είναι σχέσεις που έχουν παγιωθεί μέσα στα χρόνια και γι’αυτό θα χρειαστεί υπομονή, επιμονή και επιχειρήματα στο διάλογο. Όλα αυτά, βέβαια, εφόσον θέλετε να κρατήσετε τη σχέση σας σε υγιή επίπεδα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση με τη μητέρα του είναι δική του και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να έχετε εσείς προσωπική ανάμειξη σε αυτήν.