Ψέματα που λένε οι άνδρες και οι γυναίκες

Τα ψέματα είναι ένας τρόπος που υιοθετούν οι άνθρωποι για να κρύψουν τις ανασφάλειές τους και να δημιουργήσουν την εικόνα του τέλειου εαυτού στους άλλους.

 

Αν και ξεκινούν από κοινή βάση- την κάλυψη ανασφαλειών- οι άνδρες και οι γυναίκες λένε ψέματα για διαφορετικά πράγματα. Αυτό, βέβαια, είναι άμεση συνέπεια της φύσης των ανησυχιών τους, που διαφέρουν ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ξεκινώντας από την πολύ νεαρή ηλικία, τα αγόρια «μαθαίνουν» από το περιβάλλον τους ότι πρέπει να είναι δυνατά και επιτυχημένα. Αργότερα, μέσα από τις παρέες, «μαθαίνουν» ότι πρέπει να έχουν πολλές επιτυχίες με το αντίθετο φύλο. Δεν πρέπει, λοιπόν, να μας εκπλήσσει που πολλές φορές οι άνδρες λένε ψέματα ή υπερβάλλουν κατά πολύ για τις κατακτήσεις τους, τις οικονομικές τους απολαβές και τη σπουδαιότητα της εργασίας τους.

Αντίθετα, τα κορίτσια από μικρά «μαθαίνουν» την αξία της ομορφιάς και της αποδοχής από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Αργότερα, «μαθαίνουν» πόσο σημαντικό είναι να έχουν ένα σύντροφο για να θεωρούνται επιτυχημένες. Τα ψέματα για την ηλικία, τις τυχόν αισθητικές επεμβάσεις και τις επιτυχημένες σχέσεις είναι πολύ συχνά στις γυναίκες. Κάτι άλλο που παρατηρείται και είναι αντίστοιχο του ψέματος, είναι η απόκρυψη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, σχέσεων ή γνωριμιών και ασχολιών, που δεν είναι αποδεκτές.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο κόσμος γύρω μας, συμμετέχει πολύ δημιουργικά και σε μεγάλο βαθμό, στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και της ψυχοσύνθεσής μας. Είναι, λοιπόν, επόμενο πως οι ανασφάλειες που θέλουμε να καλύψουμε με τα ψέματα, είναι αυτές που μας έχουν δημιουργηθεί από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε. Έτσι, απόλυτα φυσιολογικές είναι και οι διαφορές ανάμεσα στα ψέματα που λένε άντρες και γυναίκες.

Τέλος, είναι απαραίτητο, να διαχωρίσουμε κάποια μικροψεματάκια που μπορεί ο καθένας μας- άντρας ή γυναίκα- να πει, από τα σοβαρά και διευρυμένα ψέματα, πάνω στα οποία κάποιος μπορεί να έχει χτίσει ολόκληρη τη ζωή του. Αυτά ξεπερνούν κατά πολύ την κάλυψη κάποιων μικρών ανησυχιών και πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη σοβαρότητα και προσοχή.

Πρώτη δημοσίευση Jenny.gr