Μειωμένη Ερωτική Επιθυμία

Μειωμένη λίμπιντο. “Δεν έχω πια όρεξη για σεξ”.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Είναι σημάδι κατάθλιψης;

 

Το σεξ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να μας γεμίζει απόλαυση και ευτυχία. Ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, είναι ένας άνθρωπος σεξουαλικά πλήρης.

Πολλές γυναίκες όμως έχουν σταματήσει να αποζητούν τη σεξουαλική επαφή με το σύντροφό τους, επηρεασμένες από διάφορους παράγοντες. Άλλες κατανοούν πως κάτι τους συμβαίνει και προσπαθούν να το ξεπεράσουν και άλλες έχουν βάλει τη σεξουαλική τους ζωή (και μάλλον και τον εαυτό τους και τις επιθυμίες τους…) σε δεύτερη μοίρα.
Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε λίγο το τοπίο.

Η «μειωμένη λίμπιντο» είναι ένας όρος που αναφέρεται στη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και διάθεση. Αυτή η μείωση είναι τόσο ποσοτική (σπάνια υπάρχει ερωτική διάθεση) όσο και ποιοτική (υπάρχει μηχανική σεξουαλική επαφή αλλά όχι ικανοποίηση και διάθεση).

Ένας από τους κυριότερους λογούς που μπορεί να μην έχουμε όρεξη για σεξ, είναι η κούραση και το άγχος της καθημερινότητας. Ένα κουρασμένο σώμα σε συνδυασμό με ένα μυαλό που κατακλύζεται από το άγχος, είναι ο χειρότερος συνδυασμός για να νιώσουμε σεξουαλική επιθυμία.

Ειδικά στις γυναίκες, η συναισθηματική κατάσταση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σεξουαλική επιθυμία, καθώς δε μπορούμε εύκολα να απομονώσουμε τη σεξουαλική εκτόνωση στη διαδικασία του σεξ. Πάντα παρεισφρέει το συναίσθημα που είναι και αυτό που εντείνει την απόλαυση και την πληρότητα της εμπειρίας. Ως αποτέλεσμα η κακή διάθεση απομακρύνει πολύ την πιθανότητα να νιώσουμε σεξουαλική επιθυμία.

Για το λόγο αυτό, η μειωμένη λίμπιντο, είναι ένα από τα πολλά συμπτώματα που εξετάζουμε, όταν υπάρχει η περίπτωση κάποιος να πάσχει από κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν έχουμε κατάθλιψη, δεν αποζητούμε και δεν βρίσκουμε ευχαρίστηση από τα πράγματα που πριν μας έκαναν ευτυχισμένους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δε μιλάμε για κάτι τόσο σοβαρό, εκτός και αν η μειωμένη λίμπιντο συνοδεύεται και από άλλα στοιχεία που να παραπέμπουν σε κάποια διαταραχή της διάθεσης.
Συνήθως η κακή συναισθηματική κατάσταση είναι αποτέλεσμα προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και μας ακολουθούν σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη περίοδο, πολλές φορές δεν υπάρχει και ένας βοηθητικός και ενεργητικός σύντροφος που θα μπορούσε να μας κάνει να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, καθώς και οι άνδρες επηρεάζονται εξίσου πολύ από την υπάρχουσα κατάσταση.

Τέλος, ένα ακόμα σημείο που μειώνει την επιθυμία για σεξ, είναι η κακή εικόνα σώματος που έχουμε για τον εαυτό μας. Η ανασφάλεια για την εξωτερική εμφάνιση και ο φόβος μήπως ο σύντροφος μας απορρίψει, είναι ένα αγκάθι για τη γυναικεία φιλαρέσκεια. Ένα εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό γυναικών, αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή, γιατί ντρέπεται να βρεθεί γυμνή μπροστά στο σύντροφό της (π.χ. μετά από μια γέννα). Κρίσιμο ρόλο, βέβαια, σε αυτό έχει η ποιότητα της σχέσης και η υποστηρικτική και τρυφερή συμπεριφορά του συντρόφου.

Εν κατακλείδι, η υγιής σεξουαλική ζωή, είναι σημάδι ενός ολοκληρωτικά υγιούς ατόμου. Ενός ατόμου που σέβεται και αγαπά τον εαυτό του και θέλει να του χαρίσει απόλαυση και ολοκλήρωση. Γιατί ,φυσικά, δεν αξίζουμε τίποτα λιγότερο.

το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο jenny.gr