Πώς τα παιδικά όνειρα λύνουν προβλήματα της καθημερινότητας;

Γαλήνιες λίμνες ή ταραγμένες θάλασσες, φιλικά σκυλάκια ή άγρια θηρία, φαντάσματα, ξωτικά ή πλάσματα από άλλους πλανήτες… Τα παιδικά όνειρα ευχάριστα ή όχι, άλλοτε εξυμνούν την πραγματικότητα και άλλοτε προσπαθούν να λύσουν προβλήματα. Οπωσδήποτε όμως είναι υπαρκτά αν και σπάνια αναφέρονται…

 

Τα παιδιά μέσω των παιχνιδιών μαθαίνουν για το περιβάλλον τους, εξασκούν και εξλίσσουν τις ικανότητές τους, αποκτούν γνώσεις, μαθαίνουν να εκφράζονται, προβληματίζονται, εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους… Πολλές φορές, όλα αυτά γίνονται και μέσω των ονείρων, που λειτουργούν ακριβώς σαν το παιχνίδι: λύνουν προβλήματα της καθημερινότητας και βοηθούν στην έκφραση των συναισθημάτων.

Παραδείγματα μπορούμε να αντλήσουμε από το παρελθόν… Τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας έζησαν τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς, τη φρίκη και τη δυστυχία. Πολλά από αυτά, επειδή έχασαν τις οικογένειές τους, έζησαν για χρόνια σε ιδρύματα, έχοντας τη βοήθεια νοσοκόμων και ψυχολόγων, που κατέγραφαν τις παρατηρήσεις τους. Όλα αυτά τα παιδιά λοιπόν έβλεπαν εφιάλτες που είχαν να κάνουν με τον πόλεμο και τα προβλήματα που αυτός συνεπάγεται. Όμως την ίδια στιγμή, τα παιχνίδια τους ήταν αντιγραφή των βομβαρδισμών και του πολέμου. Αυτό συμβαίνει γιατί μέσω των ονείρων που αποτύπωναν τον προβληματισμό τους για το θέμα αλλά και μέσω των παιχνιδιών, προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί έγιναν όλα αυτά.

Η επανάληψη μάλιστα, τόσο των παιχνιδιών όσο και των ονείρων, είναι ο μόνος τρόπος που διαθέτουν ώστε να κατανοήσουν , να συνειδητοποιήσουν και τέλος να αποδεχτούν όσα έγιναν. Γι’αυτό το λόγο τα όνειρα επαναλαμβάνονται μέχρι κάποιο πρόβλημα να βρει τη λύση του και γι’αυτό ένα παιδί παίζει πολλές φορές ένα παιχνίδι, ώστε να λύσει τελικά το πρόβλημά του μέσω του ονείρου ή του παιχνιδιού.