Οι σεξουαλικές αναζητήσεις στην προεφηβεία

Χρονικά η προεφηβεία ορίζεται από τα 9 έως τα 13 έτη και είναι η περίοδος που προετοιμάζει τα παιδιά για την εφηβεία, που θεωρείται ουσιαστικά η φάση της ζωής στην οποία διαμορφώνεται σταδιακά η ενήλικη προσωπικότητα. Στην προεφηβεία οι γονείς παρατηρούν ήδη μια αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών τους, όταν από εκεί που ορμούσαν στην αγκαλιά τους ή μοιράζονταν όλα τα μυστικά τους ξαφνικά δείχνουν να αποστασιοποιούνται.

Στην προεφηβεία οι αλλαγές είναι αισθητές και συχνά τα παιδιά δεν έχουν καμία σχέση σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά με την εικόνα που είχαν δύο χρόνια νωρίτερα. Παράλληλα την ίδια περίοδο και την ώρα που τα παιδιά βιώνουν τη σωματική αλλά και ορμονολογική εξέλιξη ξεκινούν και οι σεξουαλικές αναζητήσεις. Μπορεί να μην είναι τόσο έκδηλες όσο στην εφηβεία αλλά υπάρχουν. Έχει παρατηρηθεί ότι η εικόνα του φύλου δεν είναι ξεκάθαρη σε αυτές τις ηλικίες καθώς και το ότι τα παιδιά δεν μπορούν να κατασταλάξουν και να ορίσουν τα συναισθήματά τους.

Οι ερωτήσεις σεξουαλικού τύπου ξεκινούν και οι γονείς συχνά δεν γνωρίζουν πως πρέπει να απαντήσουν. Τα ερεθίσματα των παιδιών στην προεφηβεία είναι πολλά περισσότερα τα τελευταία χρόνια. Το διαδίκτυο, το σχολείο αλλά και οι κοινωνικές τους συναναστροφές κάνουν το παιδί να είναι γεμάτο από πληροφορίες και εμπειρίες για τις οποίες θέλει να πάρει μια απάντηση.

Όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά όπως και το γεγονός πως οι γονείς πολλές φορές στρεσάρονται όταν έρχονται αντιμέτωποι με ερωτήσεις για τις οποίες δεν ήταν προετοιμασμένοι. Σε κάθε περίπτωση ένας ειδικός θα βοηθήσει τους ενήλικες να προσεγγίσουν τα θέματα με σεβασμό και κατανόηση με αποτέλεσμα το παιδί τους να πάρει τις απαντήσεις που αναζητά και να χτίσει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς προκειμένου να μπορεί να νιώθει αποδεκτό και να μοιράζεται στο μέλλον όλους τους προβληματισμούς του.