Μαθήματα αυτοελέγχου για πρωτάρηδες

Δεν γνωρίζουμε αν ο θυμός είναι συναίσθημα έμφυτο ή εκδηλώνεται μετά τη γέννα ως αντίδραση στη δυσάρεστη αίσθηση της πείνας και του πόνου. Ωστόσο. έχει παρατηρηθεί ότι ο θυμός εκφράζεται και στα πρώτα στάδια της ζωής του ανθρώπου και, όπως τα υπόλοιπα συναισθήματά του, η εμφάνισή του επηρεάζεται από τη στάση των γονιών του απέναντι σε αυτόν. 

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να ελέγχουν το θυμό τους με διάφορους τρόπους. Δώστε τους λοιπόν αρκετές επιλογές, για να ακολουθήσουν αυτή που τους ταιριάζει καλύτερα. Και μην ξεχνάτε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα επεισόδια θυμού απαιτούν περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να ξεπεραστούν. Έχετε λοιπόν υπόψη σας τα εξής:

Σωματική δραστηριότητα

Προτείνετε στο παιδί να χτυπήσει ένα μαξιλάρι, να χοροπηδήσει πάνω-κάτω, να πάει για τρέξιμο (ακόμη και στην αυλή), να προσπαθήσει δηλαδή να αποβάλει την αρνητική ενέργεια μέσω της κίνησης. Μια επίσης πετυχημένη επιλογή είναι να φτιάξει κάτι με τα χέρια του, να παίξει με πλαστελίνη ή να ζωγραφίσει.

Συζήτηση

Ενθαρρύνετε το παιδί να μιλά για τα συναισθήματά του όχι μόνο μαζί σας αλλά με κάποιο φίλο, τον αδερφό, την αδερφή, τον παππού, τη γιαγιά ή κάποιο άλλο πρόσωπο που εμπιστεύεται. Η συζήτηση το βοηθά να δει πιο καθαρά τι συμβαίνει, να αναλύσει την κατάσταση, να πάρει μια δεύτερη γνώμη και τέλος να αποφασίσει τι μπορεί να κάνει.

Συμβουλή

Παροτρύνετε το παιδί να συμβουλεύεται άλλους ανθρώπους σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπίζει τα συναισθήματά του. Τι κάνει ο καλύτερός του φίλος όταν έχει νεύρα; Τι κάνει ο αδερφός ή ο μπαμπάς σε ανάλογες περιπτώσεις;

Τραγούδι

Δημιουργήστε παρέα με το παιδί ένα τραγούδι που θα απομακρύνει το θυμό. Χρησιμοποιήστε τη μουσική από ένα γνωστό τραγούδι και βάλτε δικούς σας στίχους: “Είμαι θυμωμένος, γιαί δεν μπορώ να βγω έξω. Φύγε, αρρώστια, φύγε για να πάω να παίξω”.