Μαμά, πώς γεννιούνται τα παιδιά;

Μια στιγμή που μένει αξέχαστη σε κάθε γονιό είναι αυτή που το παιδί ρωτά αφελώς και με το δικό του, μοναδικό τρόπο: “Μαμά πώς γεννιούνται τα παιδιά;”. Συνήθως μάλιστα επιλέγουν την πλέον ακατάλληλη ώρα για να εκφράσουν τη συγκεκριμένη απορία. Όταν βρίσκονται στην πλατεία, οπότε την ίδια απορία ακούνε και άλλοι δέκα γείτονες, όταν περιμένετε καλέσμενους στο σπίτι, οπότε έχετε χιλιάδες πράγματα να κάνετε, ή όταν έχετε μόλις ξυπνήσει και δεν έχετε πιεί ακόμα καφέ. 

 

ΑΧ, ΑΥΤΗ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τα πεντάχρονα παιδιά είναι αθώα και ξέρουν ελάχιστα ή τίποτα για το σεξ. Όμως συσκευή τηλεόρασης υπάρχει σε κάθε σπίτι και όπως όλοι ξέρουμε, πολλές φορές η συσκευή είναι αναμένη ενώ δεν θα έπρεπε. Έτσι, τα μικρά παιδιά ακούνε περισσότερα από όσα θα έπρεπε, βλέπουν πράγματα που είναι ακατάλληλα για την ηλικία τους και… επιμορφώνονται για θέματα που οι γονείς τους διστάζουν να μιλήσουν.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό το παιδί σας να έχει δει ζευγάρια να φιλιούνται και να αγκαλιάζονται ή να έχει ακούσει ζευγάρι που έχουν παιδιά ή που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν και να έχει συνδέσει τα δύο αυτά θέματα χάρη σε όσα ακούει ή καταλαβαίνει. Αδράξτε την ευκαιρία και ανοίξτε μια συζήτηση με το παιδί σας, στην οποία θα μιλήσετε για όλα, πάντα με ειλικρίνει και πάντα χωρίς πολλές λεπτομέρειες που δεν είναι διόλου απαραίτητες.

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ, ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Στις προσθήκες των βιβλιοπωλείων θα βρείτε πολλά βιβλία σχετικά με την προέλευση των παιδιών. Μόλις τα ξεφυλλίσετε θα καταλάβετε πόσο οι συγγραφείς και οι εικονογράφοι μπορούν να συνδυάζουν την αλήθεια με τη φαντασία, την πραγματικότητα με το συναίσθημα.  Είτε λοιπόν το παιδί σας ξέρει να διαβάζει είτε όχι, επιλέξτε τον τίτλο που πιστεύετε πως θα του αρέσει περισσότερο, αγοράστε το βιβλίο και προτρέψτε το παιδί σας να το διαβάσει ή αν είναι γύρω στα 6, διαβάστε το καλύτερα μαζί του.

Με αυτόν τον τρόπο είστε παρόντες στις αντιδράσεις του και έτοιμοι να απαντήσετε σε όποια απορία του γεννιέται. Σταματήστε την ανάγνωση όποτε διατυπώνει κάποιο ερώτημα. Επίσης, μην παραλείπετε να του δείχνετε την εικονογράφηση που θα το βοηθήσει να αντιληφθεί ακόμα περισσότερο όσα του λέτε.