Καλοκαιρινές διακοπές τέλος! Και τώρα τι συμβαίνει;

Με την υγειονομική και την οικονομική κρίση να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ζωές μας, οι διακοπές αποτέλεσαν για πολλούς την ιδανική διέξοδο από την αγχωτική καθημερινότητα. Τι συνέβη όμως με αυτούς που δεν κατάφεραν να επισκεφτούν κάποιον προορισμό; Πώς αντιμετωπίζουν αυτοί που πέρασαν μόνο μερικές ημέρες μακριά από το σπίτι τους την επιστροφή στην καθημερινότητα; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να μην μας χτυπήσει την πόρτα η μελαγχολία της επιστροφής στην καθημερινότητα;

Ένα μικρό ποσοστό των Ελλήνων είναι αυτοί που κατάφεραν να περάσουν μεγάλο μέρος του καλοκαιριού τους σε νησιά, εξοχικές κατοικίες και τοποθεσίες μακριά από το σπίτι στο οποίο βιώνουν τα άγχη και τις φοβίες της καθημερινότητας και του… χειμώνα! Οι περισσότεροι, ωστόσο, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει τα τελευταία χρόνια, τις διακοπές να παίρνουν άλλη μορφή και μια μόνιμη συζήτηση να αιωρείται πάνω από τα φιλικά και οικογενειακά τραπέζια και να ξεκινάει με την ερώτηση ”εσύ πόσες μέρες θα καταφέρεις να πας φέτος διακοπές;”. Κι αυτό γιατί πλέον κάθε οικογένεια ή κάθε μεμονωμένος ενήλικας σκέφτεται αν μπορεί και αν τα καταφέρνει οικονομικά και χρονικά γιατί το αν το θέλει είναι σχεδόν δεδομένο.

Σεπτέμβριος πλέον και οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στη βάση τους και ήδη έχουν μπει στη διαδικασία να σκέφτονται ότι ήρθε η ώρα να βουτήξουν ξανά βαθιά στη δουλειά, τις υποχρεώσεις και το καθημερινό τους πρόγραμμα. Η μελαγχολία και οι σκέψεις γύρω από τις λίγες χαλαρές ημέρες του καλοκαιριού χτυπάει σε πολλούς την πόρτα. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε από εδώ και πέρα;

Αρχικά ένα λάθος που κάνουμε πολλοί είναι ότι έχουμε συνδυάσει άρρηκτα το καλοκαίρι με τις διακοπές. Αν ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε πως οι μικρές φθινοπωρινές αποδράσεις μπορούν να μας δώσουν την ικανοποίηση της χαλάρωσης και της διαφυγής από την καθημερινότητα τότε η ψυχολογία μας απέναντι στις διακοπές θα αλλάξει. Προγραμματίστε λοιπόν την επόμενη εξόρμηση ακόμα κι αν αυτή κρατήσει μόλις ένα Σαββατοκύριακο! Η αίσθηση που θα έχετε κατά την επιστροφή θα σας ανταμείψει.

Προσπαθήστε να διαμορφώσετε ένα κλίμα που δεν σας προκαλεί δυσφορία στην καθημερινότητά σας. Οι περισσότεροι μπορεί να μην κάνουν το επάγγελμα των ονείρων τους, ή να μην αμείβονται ικανοποιητικά από αυτό. Άλλοι μπορεί να μην έχουν το επιθυμητό γι’αυτούς πλαίσιο στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή. Ωστόσο αν εστιάσετε σε όλα αυτά που δεν σας δημιουργούν ικανοποίηση, το σίγουρο είναι ότι η αποστροφή σας γι’ αυτά θα μεγαλώσει.

Το να εστιάσεις σε όλα αυτά που νιώθεις ευγνώμων μέσα στο πλαίσιο της καθημερινότητας και να δώσεις έναν διαφορετικό χώρο σε όσα σου προκαλούν άγχος, θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς πως η ζωή δεν είναι η μια ή δύο εβδομάδες του καλοκαιριού αλλά είναι όλες αυτές οι πολύ μικρές στιγμές που προκαλούν το χαμόγελό σου και σε κάνουν να ξεφεύγεις από τις αρνητικές σκέψεις.

Με όπλο την αλλαγή στάσης απέναντι στις δυσκολίες, θα δεις πως οι διακοπές θα αποτελούν απλά άλλο ένα ευχάριστο διάλειμμα!