Η καλύτερη λύση για να σώσεις ένα γάμο σε κρίση

Εκείνος μπαίνει, εσύ βγαίνεις. Εκείνος είναι στον υπολογιστή κι εσύ στο laptop. H παραμικρή απόπειρα επικοινωνίας περιορίζεται σε κάποια «ναι» ή «όχι» στην καλύτερη των περιπτώσεων ή σε τρικούβερτο καβγά, με ασήμαντη συνήθως αφορμή. Μπορεί να μένετε στο ίδιο σπίτι, όμως μοιάζετε εδώ και καιρό σαν ξένοι, καθώς σε επίπεδο τροχιάς απομακρύνεστε όλο και περισσότερο ο ένας από τον άλλον. Αυτό λέγεται κρίση στον γάμο! 

 

Ποιά είναι όμως τα συνηθέστερα προβλήματα;

Η έλλειψη επικοινωνίας, η προβληματική επικοινωνία, όπως για παράδειγμα οι συχνοί ή έντονοι καβγάδες, τα σεξουαλικά προβλήματα, η απιστία. Επίσης, τα προβλήματα με τα παιδιά μπορεί να δημιουργήσουν και προβλήματα στη συντροφική σχέση. Αν για παράδειγμα οι δύο σύντροφοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν για την κοινή γραμμή πλεύσης που πρέπει να έχουν για την ανατροφή των παιδιών τους. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας που προβληματίζει τα ζευγάρια: τα οικονομικά προβλήματα λόγω της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης, ενώ ένα ακόμα πρόβλημα είναι η αποξένωση του ζευγαριού λόγω της ενασχόλησης με τα ψηφιακά μέσα.

Πώς η επικοινωνία μπορεί να χαθεί σ’ έναν γάμο;

Η επικοινωνία χάνεται, επειδή οι άνθρωποι χάνονται μεταξύ τους. Όλη μέρα δουλεύουν, τρέχουν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα κι, όταν επιστρέψουν στο σπίτι, ανοίγουν την τηλεόραση, το laptop ή καρφώνονται στην οθόνη του κινητού τους. Έτσι αποξενώνονται. Δεν γίνεται να μιλάμε για καλή επικοινωνία, όταν ο ένας είναι στην τηλεόραση κι ο άλλος στο laptop. Καταλαβαίνω ότι η επαφή με την οθόνη αποτελεί μέρος της ζωής μας, όμως από τη στιγμή που το ζευγάρι βρεθεί στο σπίτι θα πρέπει να επιδιώξει να κάνει πράγματα μαζί και κυρίως να μιλήσουν, ακόμα και να διαφωνήσουν ή να μαλώσουν. Ακόμα και οι διαφωνίες μπορεί να δώσουν νόημα και ζωή στη σχέση. Όταν όμως η επικοινωνία χάνεται, τα προβλήματα που υπάρχουν μένουν άλυτα και με τον καιρό μεγεθύνονται, με αποτέλεσμα η σχέση να οδηγείται σε κρίση και το ζευγάρι να αδυνατεί να βγει από αυτή μόνο του χωρίς βοήθεια.

Υπάρχει λύση και λέγεται θεραπεία ζεύγους.

Μπορεί να βοηθήσει πολύ! Αρκεί και οι δύο να έρχονται με την προοπτική να ακούσουν και να δουλέψουν. Ο θεραπευτής δεν κάνει μαγικά. Δεν κουνά το μαγικό ραβδάκι και διορθώνει όλα τα προβλήματα. Ο σύμβουλος γάμου εντοπίζει τα προβλήματα και δίνει κατευθύνσεις για τη λύση τους. Τα προβλήματα όμως λύνονται από το ζευγάρι. Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει, μια και οι δύο σύντροφοι – ενώπιον του ειδικού – δεσμεύονται να ακούσουν και να ακολουθήσουν τη συμβουλή του και επομένως κάνουν αλλαγές που θα βοηθήσουν τη σχέση να γίνει ξανά υγιής και λειτουργική. Αρκεί να απευθυνθούν στον ειδικό εγκαίρως. Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να δώσει ξανά ζωή σε μία σχέση που πεθαίνει. Όχι όμως σε μια σχέση που έχει πια φτάσει σε τέλμα ή έχει ήδη πεθάνει. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, ακόμα κι όταν η σχέση έχει πεθάνει, κάποιοι μπορεί να μη χωρίζουν και μόνο μέσα από τη θεραπεία να καταλάβουν ότι χρειάζεται να χωρίσουν οι δρόμοι τους, για να βρουν την ατομική τους ισορροπία.

Πώς μπορεί να βοηθήσει αυτή η μορφή θεραπείας στη σωτηρία ενός γάμου, όταν έχει μεσολαβήσει απιστία;

Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που ένα ζευγάρι έρχεται στον ειδικό, όταν έχει μεσολαβήσει απιστία. Ο πρώτος είναι να είναι ξανά μαζί χωρίς πικρία και ο δεύτερος να καταλάβουν τι έφταιξε. Τις περισσότερες φορές έρχονται, επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν πώς έγινε αυτό. Τότε λοιπόν αρχίζει και ξετυλίγεται ένα κουβάρι, που αποκαλύπτει ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν επικοινωνούσαν από καιρό, δεν είχαν σεξουαλική ζωή, ο ένας δεν έδινε σημασία στον άλλον ή τον υποτιμούσε. Είναι σπάνιο να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση πριν ο ένας από τους δύο οδηγηθεί στην απιστία. Για να σωθεί όμως ένας γάμος μετά από απιστία, θα πρέπει το ζευγάρι να δει και να καταλάβει τι πήγε λάθος στη σχέση και να αναλάβουν και οι δύο ευθύνες. Όχι μόνο ο άπιστος, αλλά και ο απατημένος. Να συγχωρήσουν ο ένας τον άλλον και να δεσμευτούν να διορθώσουν τα προβληματικά σημεία στη σχέση τους. Τότε ο γάμος μπορεί να σωθεί.