Γιορτές και κορονοϊός: Πώς να αντιμετωπίσεις τη μελαγχολία των ημερών;

Μπορεί σε ένα γενικότερο επίπεδο να επικρατεί η κοινωνική άποψη πως οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν μια από τις ομορφότερες περιόδους του χρόνου, ωστόσο δεν βιώνουν όλοι τα ίδια συναισθήματα, ούτε με τον ίδιο τρόπο. Τη στιγμή λοιπόν που για πολλούς οι γιορτές αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα αναψυχής μακριά από τους επαναλαμβανόμενους ρυθμούς της ρουτίνας, μεγάλη μερίδα του κόσμου παραδέχεται πως του προκαλούν μια μελαγχολία.

Συγκεκριμένα στα συναισθήματα που σημειώνουν τις μέρες των γιορτών είναι η ανησυχία, ο εκνευρισμός και η θλίψης. Ανατρέχοντας στους λόγους που τα γεννούν μπορούμε να ψάξουμε στο παρελθόν. Σε αρκετές περιπτώσεις οι άνθρωποι αυτοί είχαν τραυματικές παιδικές εμπειρίες την εορταστική περίοδο ή απλά μεγάλωσαν σε μια οικογένεια που δεν αντιμετώπιζε θερμά τις μέρες των γιορτών. Σε άλλες περιπτώσεις όμως η απάντηση δεν βρίσκεται στα παιδικά χρόνια. Επειδή οι γιορτές λειτουργούν ως πυροδότης πολλών δυσάρεστων καταστάσεων, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή πιθανές δύσκολες συνθήκες στη ζωή μας μπορεί εύκολα να οδηγήσουν στη γνωστή ως μελαγχολία των γιορτών. Παράλληλα αν δεν υπάρχει ένα υποστηρικτικό δίκτυο, κάποια πρόσωπα μπορεί να βιώνουν έντονα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης. Μάλιστα αυτά εντείνονται την περίοδο των γιορτών εφόσον μαζικά επικρατεί η κοινωνική άποψη των «ευχάριστων εορταστικών ημερών».

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η συγκεκριμένα περίοδος για αρκετούς συνοδεύεται από πολλές πιέσεις, όπως γεύματα, πολλαπλά έξοδα και δώρα που μπορεί να οδηγήσουν στην αγανάκτηση και την εξουθένωση. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει προστεθεί και το πρόβλημα της πανδημίας. Ο κορονοϊός έχει αλλάξει πολλές από τις συνήθειες των γιορτών με αποτέλεσμα τα δυσάρεστα συναισθήματα να έχουν αυξηθεί. Η κόπωση της πανδημίας σίγουρα δεν αποτελεί βοηθητικό παράγοντα στην ψυχική υγεία των ανθρώπων που νιώθουν τη μελαγχολία των ημερών.

Τα καλά νέα είναι ότι πάντα υπάρχουν τρόποι για να ξεπεραστεί η δεδομένη μελαγχολία και μια από τις πιο σημαντικές λύσεις βρίσκεται στην απασχόληση  του μυαλού. Άλλωστε ένα απασχολημένο μυαλό είναι λιγότερο πιθανό να παραμείνει συγκεντρωμένο στο βίωμα του συναισθήματος της μελαγχολίας και της μοναξιάς. Το διάβασμα λοιπόν, οι ποιοτικές δραστηριότητες που μας αφυπνίζουν διώχνουν μακριά τα δυσάρεστα συναισθήματα. Παράλληλα η σωστή διατροφή και η γενικότερη προσήλωση στη φροντίδα του εαυτού μας θα μας κάνει να αποχαιρετήσουμε ευχάριστα το 2021 ελπίζοντας για ένα ομορφότερο νέο έτος.