''Αλλεργία'' στην πολυκοσμία

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αισθάνονται άνετα σε χώρους με πολύ κόσμο και γι’αυτό προτιμούν τις πιο ήσυχες εξόδους. Συχνά μάλιστα αναφέρουν ότι επειδή δεν ακολουθούν τους φίλους τους στις εξόδους, τους λένε ότι έχουν πρόβλημα.

Τι συμβαίνει;

 

     Η περιγραφή που κάνουν για το πως αισθάνονται σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο παραπέμπει σε αγοραφοβία.

Αγοραφοβικός είναι ο άνθρωπος ο οποίος δυσκολεύεται να βγει έξω ανάμεσα στον κόσμο, να περπατήσει σε πολυσύχναστους χώρους, να επισκεφτεί μαγαζιά, σούπερμαρκετ και γενικά μέρη που υπάρχει πολύς κόσμος. Μπορεί να νιώθει πολύ άσχημα που είναι μακριά από τον χώρο ο οποίος του δημιουργεί ιδιαίτερη ασφάλεια. Ο αγοραφοβικός αποφεύγει την έκθεση σε εξωτερικούς χώρους, αναγνωρίζοντας το πρόβλημά του, χωρίς όμως πολλές φορές να ξέρει πως να το λύσει. Συνήθως αποφεύγει καταστάσεις, στις οποίες δεν μπορεί να λάβει βοήθει όταν τη χρειαστεί., συνοδεύεται από συγγενείς και φίλους, αποφεύγει πολυσύχναστους δρόμους, κλειστούς χώρους, καταστήματα, αυτοκίνητα και γενικότερα μέσα μεταφοράς. Ακόμα κι όταν δεν είναι μόνος του, δεν αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα σ’αυτές τις περιστάσεις.

 

     Τις περισσότερες φορές καταφέρνει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες καταστάσεις που δημιουργούνται, λόγω της συνοδείας των κοντινών του ανθρώπων. 

Ωστόσο, συνεχίζει να νιώθει ανασφάλεια και γενικά όλο αυτό κοστίζει σε ψυχική οδύνη. Αν όλα αυτά ή μέρος αυτών ισχύουν στην περίπτωσή σας και υπάρχει πρόβλημα όπως επισημαίνουν οι φίλοι σας, θα ήταν σκόπιμο να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας (καλός ύπνος, άσκηση, μια προσεγμένη διατροφή) που μπορούν να επηρεάσουν θετικά στην εξισορρόπηση της ψυχικής υγείας. Θα ήταν όμως καλό να επισκεφτείτε κι έναν ψυχολόγο για να μάθετε να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις που σας δυσκολεύουν και συντελούν στην εμφάνιση των φοβιών.

Να θυμάστε ότι το να αποφεύγετε τα μέρη που σας προκαλούν τη φοβία δεν λύνει το πρόβλημα, απλώς το καλύπτει, και με την πρώτη ευκαιρία είναι εκεί για να σας θυμίσει ότι υπάρχει και για να σας δυσκολέψει τη ζωή, ενώ δεν αποκλείεται και να επιδεινωθεί.