Το παιδί μου κάνει παράπονα ότι οι συμμαθητές του δεν το κάνουν παρέα - Τι συμβαίνει;

Θυμάστε τα πειράγματα, τα παιχνίδια, τις τρέλες και τις κοπάνες στο σχολείο; Λοιπόν, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ύστερα από μια ώρα Μαθηματικά ή Φυσική, που μοιάζουν με αναρρίχηση στα Ιμαλάια, το διάλειμμα αποτελεί όαση. Τι συμβαίνει όμως όταν, κατά τη διάρκεια αυτού του μαγικού – για τα παιδιά – δεκάλεπτου το δικό σας αγγελούδι δεν περνάει καλά; Τι γίνεται αν το παιδάκι σας, σας κάνει παράπονα ότι οι συμμαθητές του δεν το κάνουν παρέα;

 

Μην πανικοβληθείτε καθώς αυτό είναι το κλασικό παράπονο των παιδιών. Ειδικά αν πρόκειται για νέο σχολείο, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα αφού, για να μπει κανείς στην παρέα που έχει διαμορφωθεί από την προηγούμενη χρονιά , πρέπει να δώσει ”εξετάσεις”. Τις περισσότερες φορές η αιτία είναι απλώς ο φόβος για το άγνωστο. Τα παιδιά δυσκολεύονται στις αλλαγές και τα νέα πρόσωπα τους φαντάζουν ουρανοκατέβατα! Χρειάζεται χρόνος και υπομονή, που το παιδί σας όμως δεν έχει (όπως άλλωστε κανένα άλλο στον κόσμο).

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις πιο σοβαρές. Τα παιδιά συχνά μεταφέρουν στο περιβάλλον τους τις δικές μας απόψεις. Μαθαίνουν λοιπόν να αντιπαθούν τα άλλα παιδιά από πράγματα που έχουν ακούσει στο σπίτι. Δεν έχουν μάλιστα κανέναν ενδοιασμό να το δείξουν, αφού πιστεύουν ότι δεν κάνουν κανένα κακό.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Προσπαθήστε να εκμαιεύσετε από το παιδί περισσότερες πληροφορίες, για να καταλάβετε καλύτερα τι συμβαίνει. Βοηθήστε το να μπει στη θέση του άλλου παιδιού και να δει πώς θα αντιδρούσε σε μια αντίστοιχη περίπτωση. Προσπαθήστε επίσης να διευκολύνετε φιλίες με συγκεντρώσεις στο σπίτι. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, εστιάστε το ενδιαφέρον του σε άλλες παρέες (π.χ. γράψτε το σε μια ομάδα μπάσκετ). Καλό είναι ακόμη να ενημερώσετε τη δασκάλα για να μιλήσει με τα παιδιά στην τάξη, χωρίς όμως να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο παιδί σας.