Πότε συνειδητοποιούν τα παιδιά τον διαχωρισμό των δύο φύλων;

Θυμάστε τον μπαμπά του Μπίλι Έλιοτ που – στην ομώνυμη ταινία – επέμενε ο γιος του να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και ήταν κάθετα αντίθετος με την ενασχόλησή του με το μπαλέτο; Μπορεί να χαρήκαμε με την επιτυχία του μικρού στην ταινία, ωστόσο, δεν είναι βέβαια ότι αν ερχόσασταν στη θέση αυτού του γονέα θα δείχνατε ενθουσιασμό για την επιλογή του γιου σας… Ακόμη και σήμερα οι παραδόσεις καλά κρατούν και οι γονείς θεωρούν κάποιες προτιμήσεις και συμπεριφορές των παιδιών αναμενόμενες και δεδομένες. Για παράδειγμα, τα κορίτσια παίζουν με τις κούκλες και τα αγόρια με τα αυτοκινητάκια. Εν ολίγοις, τα κορίτσια κινούνται στις αποχρώσεις του ροζ και τα αγόρια σε εκείνες του γαλάζιου… Ωστόσο, τα παιδιά συχνά δεν ακολουθούν τα γνωστά και κοινώς αποδεκτά μοντέλα, με αποτέλεσμα να εκπλήσσουν τον περίγυρό τους με τις επιλογές τους.

Οι πρώτοι ρόλοι

Περίπου στην ηλικία των 2 ετών γίνεται ο πρώτος διαχωρισμός των δύο φίλων, ενώ στην ηλικία των 3-4 ετών τα παιδιά συνειδητοποιούν – έστω ενστικτωδώς – τις διαφορές τους, οι οποίες γίνονται ολοένα πιο αισθητές και προτιμούν να παίζουν με παιδιά του ίδιου φύλου.  Ωστόσο, παρόλο που για τους γονείς είναι ευδιάκριτες οι διαφορές ανάμεσα  στα δύο φύλα και θεωρούν δεδομένα ότι τα αγόρια γνωρίζουν ότι είναι αγόρια και τα κορίτσια ξέρουν ότι είναι κορίτσια, τα παιδιά εκεί περίπου στην ηλικία των 4-5 ετών δοκιμάζουν μια έντονη περίοδο κατά την οποία αναζητούν την ταυτότητά τους , γνωρίζονται και αποκτούν οικειότητα με το φύλο τους. Έτσι, υιοθετούν μια συμπεριφορά που… βροντοφωνάζει το φύλο τους, δηλαδή τα αγόρια θέλουν να είναι αρρενωπά και τα κορίτσια θηλυπρεπή. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να αποδειχθεί περιοριστικό γιατί δεν ενθαρρύνονται τα παιδιά να εξερευνήσουν και να καλλιεργήσουν όλες τις πλευρές τους.

Τα νέα πρότυπα

Πριν από μερικές γενιές οι ρόλοι στην οικογένεια ήταν σαφείς: ο μπαμπάς εργαζόταν και η μαμά έμενε στο σπίτι για να φροντίσει τα παιδιά. Σήμερα, ωστόσο, οι ρόλοι δεν είναι τόσο ξεκάθαροι, αφού όλο και περισσότερες γυναίκες εργάζονται και παράλληλα μεγαλώνουν τα παιδιά τους, ενά οι άνδρες αναλαμβάνουν ενεργό και καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή των λιλιπούτειων μελών της οικογένειας. Παρόλο που τα στερεότυπα έχουν… μεταλλαχθεί και πλέον τα δύο φύλα απολαμβάνουν συχνά, τους ίδιους ρόλους, είναι σημαντικό για τη σωστή και ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών να τους δοθεί μια σφαιρική εικόνα των ρόλων στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Έτσι το παιδί θα έχει την ευκαιρία να ταυτιστεί με το φύλο του και αργότερα, όταν η κριτική του ικανότητά θα του το επιτρέπει, να κάνει τις επιλογές του. Εν ολίγοις, καλό θα είναι ειδικά στις νεαρές ηλικίες να μην δημιουργείται σύγχυση και οι ρόλοι των δύο φύλων να είναι ξεκάθαροι. Για να τα καταφέρετε προσέξτε από την αρχή τη συμπεριφορά σας. Για παράδειγμα, σίγουρα είναι καλό για το παιδί να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου και οι δυο γονείς φροντίζουν για το νοικοκυριό και μοιράζονται τις δουλειές, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να μην… θυσιάσετε τις ιδιαιτερότητες του κάθε φύλου στο βωμό της ισότητας. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι τα δύο φύλα είναι διαφορετικά και αυτό δίνει ενδιαφέρον στη ζωή.