Πως θα γυρίσουμε πίσω στη δουλειά..;

Για όλους τους ανθρώπους και κυρίως τους εργαζόμενους, οι διακοπές είναι η μεγάλη αναμονή και είναι αναγκαία.

 

Αυτό συμβαίνει γιατί διακοπές σημαίνει φυγή από το στρες της καθημερινότητας, ηρεμία, αλλαγή παραστάσεων, αλλαγή ρυθμών και γενικότερα εφαρμογή των επιθυμιών και των σχεδίων ενός ολόκληρου χρόνου. Η επιστροφή τώρα στην εργασία μας μετά από καλές διακοπές, όπου πραγματοποιήθηκαν τα σχέδια μας, με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να ξεκουραστούμε, μας κάνει να επανέλθουμε με περισσότερη διάθεση και ανανεωμένους. Έχουν «γεμίσει» οι μπαταρίες μας και πολλές φορές επιστρέφουμε με αναπτερωμένο ηθικό και πιο αισιόδοξο σκεπτικό.

Αν όμως οι διακοπές μας δεν ήταν οι αναμενόμενες και για κάποιους λόγους αντί να αποφορτιστούμε από το συσσωρευμένο άγχος, ο ψυχισμός μας επιφορτίστηκε  περισσότερο, είναι σαφές ότι η διάθεσή μας για τη χρονιά που ξεκινά στη δουλειά μας δε θα είναι η καλύτερη, λογω κούρασης και απογοήτευσης.

Πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε την εργασία, πόσο επηρεάζει η εργασία τη ζωή μας;

Η εργασία σαφώς επηρεάζει πολύ τη ζωή μας, γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος, συνήθως κυρίαρχο, της καθημερινότητας μας. Αν δεν παίρνουμε ικανοποίηση απότη δουλειά μας, από αυτό που παράγουμε και προσφέρουμε, αισθανόμαστε πολλές φορές άχρηστοι και ανίκανοι. Αντιθέτως, όταν είμαστε ευχαριστημένοι, αισθανόμαστε ενεργητικοί και χαρούμενοι για τον εργασιακό χώρο μας και το αντικείμενο της δουλειάς μας, φαντάζει πάντα σημαντικό και ενδιαφέρον.

Όταν δεν μας ικανοποιεί η δουλειά μας είναι σκόπιμο να ψάξουμε το γιατί. Ίσως δεν είναι αυτό ακριβώς που προσδοκούσαμε ή δε μας δίνει την αίσθηση της πληρότητας που είναι απαραίτητη στην παραγωγική εργασία.

Είναι προφανές, πως μια τέτοια κατάσταση, μπορεί να ευθύνεται για το άγχος που μας κατακλύζει προ των ευθυνών μας, το ανικανοποίητο που αισθανόμαστε και την άρνηση μας να βρισκόμαστε στον εργασιακό χώρο. Αυτό το αίσθημα όμως, μας ακολουθεί και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας, κάνοντας μας ευερέθιστους, μη δημιουργικούς και αρνητικούς στην προσωπική μας ζωή, την οικογένεια, τις φιλικές σχέσεις.Πολλές φορές, αυτή η στενόχωρη κατάσταση μπορεί να οδηγήσει και σε σωματικά προβλήματα, τα οποία ίσως δε μπορούμε αρχικά να συνδέσουμε με την πραγματική πηγή τους.

Δε πρέπει να ξεχνάμε πως ψυχικά υγιής άνθρωπος είναι αυτός που αγαπάει – εργάζεται και ανταπεξέρχεται στις κοινωνικές αντιξοότητες.