Μειώστε το άγχος του παιδιού σας για το διαγώνισμα

Διαγώνισμα. Μια λέξη που στο άκουσμά της σφίγγουν τα παιδικά στομαχάκια. Είτε είναι καλά διαβασμένο είτε όχι, το παιδί στην ιδέα και μόνο ότι θα κριθεί για τις γνώσεις του, αποκτά απίστευτο άγχος. Κι όμως υπάρχουν τρόποι να μετριάσετε την αγωνία του και να το βοηθήσετε να καταφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Μιλήστε για το διαγώνισμα

Είναι σημαντικό για το παιδί να κατανοήσει για ποιους λόγους το σχολείο βάζει διαγωνίσματα στους μαθητές. Τονίστε ότι οι βαθμοί δεν αποτελούν τιμωρία, αλλά αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια που έχει κάνει κάθε παιδί. Εξηγήστε ότι μέσω του διαγωνίσματος ο δάσκαλος βγάζει τα συμπεράσματά του σχετικά με την πρόοδο των μαθητών του. Από την απόδοση του καθενός καταλαβαίνει αν τα παιδιά κατανοούν αυτά που τους διδάσκει ή πρέπει να αλλάξει μέθοδο διδασκαλίας για να τους μεταδώσει πιο αποτελεσματικά τη γνώση. Επίσης, χάρη στο διαγώνισμα μπορεί να διακρίνει ποια παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ώστε να βοηθηθούν όσα χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια ή διαφορετική μεταχείριση.

Είναι όμως εξίσου σημαντικό για τα παιδιά να καταλάβουν ότι η απόδοσή τους δεν φαίνεται μόνο από τα διαγωνίσματα αλλά και από τη γενικότερη παρουσία και συμμετοχή τους στην τάξη.

Πολλά παιδιά επαναπαύονται και καταβάλλουν προσπάθειες να διαβάζουν μόνο όταν είναι να γράψουν διαγώνισμα. Αυτό αργότερα τους δημιουργεί προβλήματα, πρώτον, γιατί αν δεν διαβάζουν το μάθημα κάθε φορά πρέπει πριν από κάθε διαγώνισμα να διαβάζουν περισσότερες ώρες και, δεύτερον, γιατί πολλές φορές ο τελικός βαθμός δεν ανταποκρίνεται σε αυτόν που πιστεύουν ότι θα πάρουν μόνο και μόνο από τα διαγωνίσματα που έχουν γράψει.

Δάσκαλος, ο καλύτερός σας σύμμαχος

Ρωτήστε το δάσκαλο σε ποια μαθήματα θα βάζει διαγωνίσματα και τι είδους θα είναι αυτά. Αν το παιδί σας έχει μια εικόνα του τι περιμένει ο δάσκαλος από εκείνο, θα νιώθει λιγότερο άγχος και θα προετοιμάζεται καλύτερα. Ζητήστε επίσης από το δάσκαλο να σας προτείνει ευχάριστες εξωσχολικές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το παιδί να ενισχύσει τα πιο αδύνατα σημεία του.