Μαζί μπροστά στην τηλεόραση!

Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα πρότυπα συμπεριφοράς, αλλά και οι κοινωνικές αξίες που προβάλλονται μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών, επιδρούν καθοριστικά στη διαδικασία ενσωμάτωσης του παιδιού στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό δημιουργεί ερωτηματικά στους γονείς για το αν πρέπει τα παιδιά να παρακολουθούν τηλεόραση και πού αυτό βοηθά.

 

Οι μικροί τηλεθεατές μπορούν να ωφεληθούν πολύπλευρα από τη σωστή χρήση της. καθώς υπάρχουν επιμορφωτικές εκπομπές που εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους. Μέσω αυτής, τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο, να διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους και να πλουτίσουν το λεξιλόγιό τους. Πρόβλημα δημιουργείται μόνο από την αλόγιστη και χωρίς επιλογή χρήση της. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το παιδί, παρακολουθώντας επί πολλή ώρα τηλεόραση, περιορίζει την κίνηση και το παιχνίδι, που είναι ο πυρήνας της εξέλιξης του. Υπάρχουν, μάλιστα, περιπτώσεις που αφιερώνει περισσότερες ώρες στα τηλεοπτικά προγράμματα, με αποτέλεσμα να παραμελεί τα μαθήματά του, να κλείνετε στον εαυτό του και να μην επικοινωνεί με τους γύρω. Το γεγονός αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις, αφενός γιατί του δημιουργείται επιθυμία να μεταπηδήσει στο χώρο των διαδραματιζόμενων, αφετέρου επειδή τα μοντέλα των τηλεοπτικών ηρώων αποτελούν συχνά πρότυπα προς μίμηση που πιθανώς εγκυμονούν πολλούς κινδύνους, σε συνάρτηση με την ηλικία, τα βιώματα αλλά και την ωριμότητα του παιδιού.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Οι γονείς μπορούν να παρέμβουν σημαντικά στο χρόνο που αφιερώνει το παιδί στην τηλεόραση και να το επηρεάσουν στα μηνύματα που επιλέγει, στον τρόπο που τα ερμηνεύει και τα αφομοιώνει, αλλά και στην επίδραση που θα ασκήσουν στη συμπεριφορά του. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει γονείς ευαισθητοποιημένους, με κριτική σκέψη και δυνατότητα επιλογής. Επίσης, σαν γονείς, μπορείτε να:

  1. Βλέπετε τακτικά μαζί με τα παιδιά σας κάποια προγράμματα στην τηλεόραση, επιδιώκοντας αρχικά να τους εξηγείτε τι απ’όλα αυτά που βλέπουν είναι αληθινό και τι ανήκει στο χώρο του φανταστικού.
  2. Αποτρέπετε τα παιδιά από το να ανοίγουν την τηλεόραση όποτε θέλουν και κυρίως φροντίστε ώστε να μη βλέπουν προγράμματα που προορίζονται για ενήλικους όπως π.χ. ταινίες με βία. Επιλέξτε μαζί ποιές εκπομπές μπορούν να παρακολουθούν και κάτω από ποιές συνθήκες.
  3. Μη βάζετε συσκευή τηλεόρασης στο παιδικό δωμάτιο. Αν το παιδί επιμένει να παρακολουθήσει εκπομπές που δεν εγκρίνετε, μιλήστε μαζί του γι’αυτές, ούτως ώστε να μάθετε τι του προκαλεί το ενδιαφέρον. Υποχωρήστε, αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, κάποιο πρόγραμμα που θέλει να δει. Δείτε το μαζί και συζητήστε το.
  4. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι κανένα παιδί δεν προτιμά να βλέπει τηλεόραση, αν υπάρχει και η επιλογή της επαφής μαζί σας. Επίσης, όσο κι αν μερικοί πιστεύουν ότι η τηλεόραση είναι ο ”κακός δαίμων” των καιρών μας, ας μη λησμονήσουν ότι υπάρχει η ατομική τους κριτική σκέψη, που είναι φραγμός και αντίδοτο στο ανεξέλεγκτο τηλεοπτικό εθισμό. Έτσι εκφράζεται πρακτικά η διαμαρτυρία σας στα διάφορα κανάλια για προσεκτικότερη αντιμετώπιση του τηλεθεατή.