Μάσκα και Παιδιά: Η νέα πραγματικότητα και ο ρόλος των γονιών

Και ξαφνικά η μάσκα μπήκε στη ζωή όλων μας. Ενήλικοι και ανήλικοι κουβαλούν το νέο αξεσουάρ προστασίας από τον κορονοϊό μαζί τους. Η καθημερινότητα πήρε μια νέα τροπή και η μάσκα έγινε απαραίτητη στα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις εργασίες μας αλλά και τα σχολεία. Και αν οι ενήλικοι καλύπτονται από τις απαντήσεις και αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητά τους, τι γίνεται με τα ανήλικα παιδιά;

Αρκετά είναι τα ερωτήματα των παιδιών και δύσκολες οι απαντήσεις που καλούνται να δώσουν οι γονείς. Ειδικά στα μικρότερης ηλικίας παιδιά.

Το σίγουρο είναι ότι οι γονείς πρέπει να οπλιστούν με μεγάλη υπομονή προκειμένου τόσο να ακούν όσο και να κατανοήσουν τα παιδιά τους, όσο και να τους εξηγήσουν τη νέα πραγματικότητα.

Οι γονείς οφείλουν να πείσουν τα παιδιά για την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, μαθαίνοντάς τους το «πρέπει» που πλέον δεν μπορούν να αγνοούν.

Μην απογοητεύεστε αν τα παιδιά τείνουν να αδυνατούν να κατανοήσουν τη νέα κατάσταση. Για να καταλάβουν άλλωστε πλήρως τα γεγονότα, πρέπει να λειτουργήσετε ως παράδειγμα προς μίμηση. Διότι αν δυσανασχετείτε για τη χρήση της, τα παιδιά το εκλαμβάνουν.

Αν για παράδειγμα συζητάτε με φίλους σας για τη μάσκα, παραπονούμενοι πως σας ενοχλεί και πιστεύοντας ότι τα παιδιά δεν ακούνε τις συζητήσεις, κάνετε λάθος.

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καταλάβουν τα οφέλη για την υγεία.

Η πίεση, το άγχος, η άρνηση, η δύσπνοια ή ακόμη και ο φόβος για πιθανή δύσπνοια είναι καταστάσεις που θα κληθείτε ουκ ολίγες φορές να διαχειριστείτε. 

Η ηρεμία, η επιμονή και η συνήθεια που φέρνει ο χρόνος είναι τα όπλα σας για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

Η καλή ψυχολογία των γονέων είναι πολύ σημαντική τη δεδομένη χρονική περίοδο προκειμένου η κατάσταση να μην επηρεάσει το παιδί, πόσο μάλλον τώρα που η μάσκα κρύβει το πρόσωπο, τα συναισθήματα και κυρίως το χαμόγελο των ανθρώπων…