Κακοποίηση ζώων: Τι αποκαλύπτει για τον δράστη και τον χαρακτήρα του;

Πολλά είναι τα περιστατικά κακοποίησης ζώων που συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πολύ περισσότερα αυτά που δεν μαθαίνονται ποτέ.

 

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες σε αρκετές κτηνωδίες. Ένας άντρας στη Νίκαια μαχαίρωσε έναν αδέσποτο σκύλο. Μια γυναίκα στο Αγρίνιο, που διατηρεί φάρμα με αναρίθμητα σκυλιά, τα κακοποιεί, ενώ τα ίδια λειτουργώντας πλέον ως αγέλη, κατασπαράζουν το ένα το άλλο.
Ένας καθηγητής στα Χανιά της Κρήτης βασάνισε τον σκύλο του φτάνοντας στο σημείο να του κόψει τα γεννητικά όργανα. Και η λίστα συνεχίζεται…

Και μέσα σε όλες αυτές τις αποτρόπαιες εικόνες, η είδηση για την αναγωγή της κακοποίησης ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα ήρθε να αποδώσει Δικαιοσύνη
και πιθανόν να βάλει “φρένο” στα περιστατικά βίας των ζώων που πληθαίνουν ανησυχητικά.

Τι άνθρωπος όμως είναι αυτός που φτάνει στο σημείο να κακοποιήσει ένα ζώο;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η κακοποίηση ζώων λειτουργεί συχνά πειραματικά σε όσους θέλουν να κακοποιήσουν κάποιον άνθρωπο στη συνέχεια.
Ακαδημαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι η κακοποίηση των ζώων συνδέεται με την ενδοοικογενειακή βία. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η βία προς τα ζώα
έχει συσχετιστεί τόσο με τη διαπροσωπική βία όσο και με την εν γένει αντικοινωνική συμπεριφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει αποδειχθεί μια a priori σχέση μεταξύ ανθρωποκτονιών και κακοποίησης ζώων. Ωστόσο η κακοποιητική συμπεριφορά είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης, η μειωμένη ή μηδενική διαχείριση των παρορμήσεων και η ελλιπής ή απούσα διαχείριση θυμού είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον δράστη. Τα άτομα που κακοποιούν ζώα έχουν επίσης στοιχεία ψυχοπάθειας ή κοινωνιοπάθειας. Η συμπόνια, ο οίκτος και οι ενοχές δεν έχουν καμία θέση στις πράξεις τους.

Το μέχρι που μπορεί να φτάσει ο δράστης μιας τέτοιας κακοποιητικής πράξης, είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά. Μπορεί αυτή να είναι η κορύφωση της παραβατικής συμπεριφοράς του, μπορεί απλά η αρχή της.

Σε κάθε περίπτωση κάτι που όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό είναι πως πρόκειται για δικαίωμα του καθένα να μην αγαπάει τα ζώα, παράλληλα όμως είναι υποχρέωση όλων να τα σεβόμαστε.