Εφιάλτης ή νυχτερινός τρόμος;

Τα όνειρα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και ταυτόχρονα ένα θέμα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επιστήμη της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής, ενώ είναι πολύ συχνές οι συζητήσεις γύρω από την ερμηνεία και τους συμβολισμούς τους.

 

     Τα πιτσιρίκια σπάνια αναφέρουν τα όνειρά τους, εκτός κι αν τρομάξουν από κάποιον εφιάλτη που δουν στον ύπνο τους και ξυπνήσουν. Αν πάλι το όνειρο είναι ευχάριστο, μπορεί να το θυμηθούν μόνο όταν κάποιο σημείο του γίνει πραγματικότητα, οπότε η ζωή σμίγει με το φανταστικό.

Ποιά η διαφορά όμως ανάμεσα στον εφιάλτη και τον νυχτερινό τρόμο;

Πρόκειται για δύο σαφώς διαφορετικές καταστάσεις που μπορείτε να τις διακρίνετε κυρίως από τη συχνότητα, την ώρα, τον τρόπο που εκδηλώνονται και τη διάρκεια των φαινομένων

 

  • Οι εφιάλτες και τα άσχημα όνειρα εμφανίζονται πιο συχνά συγκριτικά με το νυχτερινό τρόμο, εκτός εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Παρ’όλα αυτά, σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν τουλάχιστον μια εμπειρία νυχτερινού τρόμου στη διάρκεια της προσχολικής τους ηλικίας.
  • Ο νυχτερινός τρόμος συνήθως εμφανίζεται μέσα στο πρώτο τετράωρο του ύπνου ενώ ο εφιάλτης στο δεύτερο τετράωρο.
  • Ο εφιάλτης έρχεται στη διάρκεια του σταδίου REM, δηλαδή του ελαφρύ ύπνου, οπότε το παιδί ξυπνά και σηκώνεται, ενώ ο νυχτερινός τρόμος συμβαίνει στο στάδιο Non Rem, οπότε το παιδί δεν ξυπνά και δεν σηκώνεται, εκτός εάν εσείς το προκαλέσετε.
  • Στο νυχτερινό τρόμο το παιδί μπορεί να σας φωνάζει, να τσιρίζει, να κλαίει, να μιλάει, να παραληρεί, να κάθεται, να στέκεται ή να περπατά, να έχει τα μάτια ανοιχτά και γουρλωμένα, αλλά εξακολουθεί να είναι κοιμισμένο. Αντίθετα, στον εφιάλτη το παιδί μπορεί να είναι απλώς ανήσυχο όσο ονειρεύεται, αλλά ο πανικός, το κλάμα και οι φωνές αρχίζουν από τη στιγμή που θα ξυπνήσει.
  • Έπειτα από έναν εφιάλτη το παιδί θα προσπαθήσει να περιγράψει το όνειρό του, ενώ στο νυχτερινό τρόμο είναι αδύνατο να ανακαλέσει οτιδήποτε στη μνήμη του.
  • Η διάρκεια του νυχτερινού τρόμου είναι από 10 λεπτά έως 30 λεπτά και μετά το τέλος του το παιδί συνεχίζει να κοιμάται. Από την άλλη, η διάρκεια ενός εφιάλτη είναι συντομότερη, αλλά ο χρόνος του πανικού που τον ακολουθεί όταν ξυπνήσει το παιδί ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Δημιούργηστε λοιπόν ήρεμη ατμόσφαιρα πριν από τον ύπνο, αποφεύγοντας τη φασαρία στο σπίτι, τα τρομακτικά έργα στην τηλεόραση, τα παραμύθια που μπορεί να τα ταράξουν για να έχει το μικρό σας όνειρα γλυκά.