Διαζύγιο και Κορονοϊός: Οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν τα ζευγάρια στον χωρισμό

H περίοδος της πανδημίας, ο εγκλεισμός και η διακοπή πολλών εκ των δραστηριοτήτων που ενίσχυαν τα θετικά συναισθήματα των ανθρώπων, οδήγησε αρκετά ζευγάρια στην απόφαση να χωρίσουν.

Σίγουρα οι πραγματικές αιτίες που έκαναν τους ανθρώπους να επισκεφτούν το γραφείο του δικηγόρου τους δεν σχετίζονταν με τα νέα δεδομένα της καθημερινότητάς τους, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα δεδομένα αποτέλεσαν την αφορμή προκειμένου να βγούνε στην επιφάνεια προβλήματα που έμπαιναν για καιρό κάτω από το χαλί.

Το αποτέλεσμα της πανδημίας έδειξε ότι οι σχέσεις που αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερα ενώ οι υγιείς βγήκαν ακόμη δυνατότερες. Άλλωστε το ότι ξαφνικά οι σύντροφοι βρέθηκαν να μοιράζονται το ίδιο γραφείο στο σπίτι, τις ευθύνες για τα παιδιά καθώς και να διαχειριστούν την αύξηση της δουλειάς και το «ατελείωτο μαζί» οδήγησε σε πιεστικές συναισθηματικά συνθήκες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η πανδημία αφύπνισε τα ζευγάρια να συνειδητοποιήσουν αν πραγματικά θέλουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί.

Για όσους πήραν την απόφαση να τραβήξουν χωριστούς δρόμους, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα καθώς οι συνθήκες δεν μπορούσαν να είναι ευνοϊκές. Είναι σχεδόν αδύνατο άλλωστε το λεγόμενο «βελούδινο διαζύγιο». Μια τέτοια συνθήκη οδηγεί τα μέλη στο να βιώσουν το δικό τους πένθος αλλά και να νιώσουν τη ματαίωση. Συναισθήματα με τα οποία έρχονται όλοι αντιμέτωποι σε έναν χωρισμό με τη διαφορά ότι οι τρόποι αντιμετώπισής τους περιορίστηκαν λόγω της γενικότερης κατάστασης. H άρνηση, η διαπραγμάτευση, ο θυμός, η κατάθλιψη και η αποδοχή είναι απολύτως φυσιολογικά συναισθήματα που αποτελούν στάδια του πένθους και καλούνται να τα διαχειριστούν οι εμπλεκόμενοι.

Το σημαντικότερο για να αντιμετωπίσει κανείς όλα αυτά τα συναισθήματα είναι να αντιληφθεί από πού πηγάζουν αλλά και πού τοποθετεί ο ίδιος τον εαυτό του στην εκάστοτε ιστορία αγάπης. Μόλις αυτό γίνει εφικτό τότε τα συναισθήματα αντιμετωπίζονται και διαχειρίζονται με υγιή τρόπο με σκοπό την περαιτέρω ωρίμανση και την αποκατάσταση των συνθηκών προκειμένου το πρόσωπο να νιώσει έτοιμο να προχωρήσει παρακάτω.