Διατροφικές διαταραχές στα παιδιά: Οι ψυχολογικοί παράγοντες

Η ψυχική υγεία των παιδιών συνδυάζεται άρρηκτα με τις διατροφικές συνήθειες αλλά και διαταραχές που εμφανίζουν, ενώ τα τελευταία χρόνια έρευνες δείχνουν πως τα ποσοστά των ανηλίκων που εμφανίζουν διαταραχές στη διατροφή τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. 

Όταν αναφερόμαστε στις διατροφικές διαταραχές εννοούμε ένα εύρος διαφορετικών δυσλειτουργικών σχέσεων με το φαγητό ενώ σε πολλές περιπτώσεις εστειάζουμε είτε στην υπερφαγία είτε στην έλλειψη πρόσληψης τροφής εξαιτίας της ανησυχίας για το βάρος και την εξωτερική εμφάνιση.

Ο ψυχολογικός παράγοντας βρίσκεται πίσω από κάθε διαταραχή της διατροφής ενώ οι μελέτες έδειξαν πως τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα κατά την περίοδο της πανδημίας. Όχι μόνο τότε όμως… Το σχολείο σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί έναν στρεσογόνο παράγοντα που προκαλεί έξτρα άγχος στα παιδιά, τα οποία όταν δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις ξεσπούν στην τροφή.

Στις περιπτώσεις μάλιστα που το άγχος, που γεννάται στο σχολείο, μεταφέρεται και στο σπίτι χωρίς να υπάρχει κάπου μια μορφή αποσυμπίεσης τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Παράλληλα η τάση των γονιών να ασκούν πίεση στα παιδιά για τον τρόπο διατροφής οδηγεί στη δημιουργία διαταραχής. Για παράδειγμα φράσεις όπως «δεν θα σηκωθείς από το τραπέζι αν δεν φας όλο το φαγητό σου» ή χρήση της λέξης «πρέπει» σε ό,τι αφορά την πρόσληψη τροφής οδηγούν σε στρεσογόνες καταστάσεις που πυροδοτούν διαταραχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ η διαταραχή μπορεί να έχει κάνει την εμφάνισή της, οι αυξομειώσεις κιλών μπορεί να είναι αμυδρά εμφανείς. Για τον λόγο αυτό οι γονείς οφείλουν να παρατηρήσουν ένα σύνολο συμπεριφορών που μπορεί να μαρτυρά την ύπαρξη προβλήματος όπως συμπεριφορικά θέματα, άγχος για την εξωτερική εμφάνιση κ.α.

Η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο και έναν διατροφολόγο οι οποίοι θα συνεργαστούν στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών κρίνεται απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις!