Αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι καλή ιδέα να φιλάς το παιδί σου στα χείλη!

Εικόνες γονέων που δίνουν φιλί στα χείλη των παιδιών τους είναι συνήθεις. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι είναι και απόλυτα ακίνδυνες για την εξέλιξη της προσωπικότητας των παιδιών.

Πολύ συχνά οι γονείς επιλέγουν να φιλήσουν στο στόμα τα παιδιά τους εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στοργή και την αγάπη τους. Τα παιδιά είναι πολύ όμορφο να εκτίθενται σε συμπεριφορές που εκφράζουν όμορφα και τρυφερά συναισθήματα, Ίσως όμως η συγκεκριμένη σκηνή να είναι αρκετή για να τα μπερδέψει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφράσει κανείς την αγάπη του, αλλά το φιλί στα χείλη δεν φαίνεται να είναι μια καλή ιδέα.

Ένας βασικός λόγος που καλό θα ήταν να αποφεύγεται είναι γιατί μπερδεύει το παιδί όσον αφορά τα προσωπικά του όρια. Τα χείλη και το στόμα συγκαταλέγονται στα προσωπικά όρια του σώματος ενός παιδιού. Όταν επομένως φιλάτε το παιδί στα χείλη είναι σαν να καταπατώνται τα όριά του. Αυτό παράλληλα ίσως μπορεί να συμβεί με μια πολύ σφιχτή αγκαλιά που φτάνει στο σημείο να το «πνίγει», ακόμα και με το τάισμα με το ζόρι, ή το γαργαλητό την ώρα που το παιδί δεν το επιθυμεί. Επεμβαίνοντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και καταπατώντας τα όρια του παιδιού του δημιουργούμε μια αδυναμία να τα διαχειριστεί και να πει «όχι».

Παράλληλα το πεταχτό φιλί στα χείλη από τους γονείς μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ρόλων. Ένα θέμα που τίθεται σύντομα μετά την έναρξη των φιλιών στο στόμα είναι «πότε σταματάμε;». Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αφού το κάθε παιδί ωριμάζει με τον δικό του ρυθμό. Ένα παιδί μπορεί να βλέπει τους γονείς του να ανταλλάσσουν ένα φιλί στο στόμα και εκεί είναι που μπερδεύεται ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που η ίδια κίνηση γίνεται κι από τους γονείς στο πρόσωπό του. Στην πορεία μπορεί να τα μπερδέψει ακόμα περισσότερο σχετικά με το ποιον επιτρέπεται να φιλούν στα χείλη.

Μπορεί η εικόνα ενός αυθόρμητου φιλιού να είναι γλυκιά και τρυφερή, ωστόσο το φιλί στο στόμα θεωρείται πρωτίστως ερωτικό και ίσως είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν διαφορετικό τρόπο για την έκφραση της αγάπης σας.