Ανεργία και ψυχολογικές επιπτώσεις: Τα συναισθήματα του προσώπου που έχασε τη δουλειά του και ο ρόλος του συντρόφου

Οι επιπτώσεις της ανεργίας είναι πολλές όχι μόνο σε κοινωνικό και βιοτικό επίπεδο αλλά και σε ένα βαθύ ψυχολογικό. Σίγουρα ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει διαφορετικά την απώλεια της εργασίας του, ωστόσο ακόμα κι αν πρόκειται για κάποιον με μια ώριμη και ισχυρά δομημένη ψυχική κατάσταση, αυτή η δυσάρεστη εμπειρία θα τον αποσυντονίσει, πληγώσει και απογοητεύσει σε κάποιο επίπεδο.

Η ανεργία χαρακτηρίζεται σε πολλές περιπτώσεις ως ένας σοβαρός ψυχοκοινωνικός παράγοντας που προκαλεί στρες. Αρχικά οι άνθρωποι νιώθουν ότι απορρίπτονται από ένα κομμάτι της κοινωνίας (στην προκειμενη περίπτωση το εργασιακό) ενώ ακόμα και αυτοί που έχουν χτίσει μια ισχυρή αυτοπεποίθηση τη βλέπουν να γκρεμίζεται μπροστά στα μάτια τους.

Σύντομα βιώνουν εχθρικά συναισθήματα ενώ όταν η ανεργία είναι χρόνια ή εντελώς ξαφνική τότε η κατάθλιψη τους χτυπάει την πόρτα. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παραπάνω οδηγούν έναν άνθρωπο στην εκδήλωση ψυχοσωματικών προβλημάτων αλλά και στις καταχρήσεις. Αξίζει να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση όλοι οι άνθρωποι δεν εκφράζουν με τον ίδιο τρόπο την απογοήτευσή τους ωστόσο οι περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν το αίσθημα της ματαιότητας.

Σε κοινωνικό επίπεδο παρατηρούμε ότι οι άνεργοι αποστασιοποιούνται καθώς νιώθουν αμήχανα με τα νέα δεδομένα της ζωής τους, τα οποία και συχνά δεν επιθυμούν να μοιραστούν. Σε ερωτικό επίπεδο παρατηρείται μειωμένη λίμπιντο και έλλειψη ρομαντικής διάθεσης κυρίως στους άνδρες. Στη σύγχρονη ζωή και με τα ποσοστά της ανεργίας να αυξάνονται το φαινόμενο είναι συχνό και το έχουν βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους πολλοί από εμάς.

Το υποστηρικτικό περιβάλλον παίζει τον δικό του και μάλιστα πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα ενός ανέργου. Η κατανόηση της συνθήκης την οποία ζει και η διαβεβαίωση πως θα είστε δίπλα του για να τον βοηθήσετε όπου αυτό καθίσταται δυνατό τον βοηθάει να μην το βάλει κάτω.

Αν ο σύντροφος ή η σύντροφός σας έχει έρθει αντιμέτωπος-η με την ανεργία και θέλετε να τον στηρίξετε φροντίστε ώστε αρχικά να τον ακούσετε. Μην τον πιέσετε να μιλήσει περισσότερο ή να επικοινωνήσει τα πάντα μαζί σας, αρκεί να καταλάβει πως είστε δίπλα του και κατανοείτε τα συναισθήματά του. Είναι σίγουρο ότι και η δική σας καθημερινότητα θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Να θυμάστε όμως πως αν ο σύντροφός σας επιθυμεί να επιστρέψει στον εργασιακό στίβο και εσείς τον στηρίξετε σε ψυχολογικό επίπεδο τότε αυτή η δυσάρεστη εμπειρία σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.