4+1 ερωτήσεις για τις κρίσεις πανικού

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε…

 

Τι ακριβώς είναι ο πανικός;

Ο πανικός ορίζεται ως ”ένα ξαφνικό και συντριπτικό αίσθημα τρόμου ή άγχους”. Οι κρίσεις πανικού παρατηρούνται 2-3 φορές συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Δυσκολίες στην αναπνοή, τρέμουλο, σφίξιμο στο στήθος, ρίγος, εφίδρωση, αίσθημα πνιγμού και αστάθειας και γενικότερα η αίσθηση ότι όλα είναι μη πραγματικά. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να συμβαίνουν συχνά ή ακανόνιστα και κορυφώνονται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Συνήθως διαρκούν μερικά λεπτά και σπανίως πάνω από μια ώρα.

Από τι μπορεί να προκληθεί;

Από τα πάντα! Από τον καφέ που θα χυθεί καταλάθος αλλά και από ένα αρκετά σοβαρό θέμα που προκαλεί έντονο στρες. Εμφανίζεται επίσης και σ’ αυτούς που πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν άσθμα ή διαβήτη, καταναλώνουν καφεΐνη, αμφεταμίνες ή αλκοόλ.

Τι πρέπει να κάνω για να μην πανικοβάλλομαι;

Θετικές σκέψεις και ασκήσεις χαλάρωσης είναι οι πρώτες βοήθειες. Συγκεντρωθείτε σε μια απλή πράξη, όπως, π.χ. να μετρήσετε από το 0 εως το 100 ανάποδα, ή επαναλάβετε πολλές φορές ένα στίχο κάποιου τραγουδιού. Η συνάντηση με κάποιον ειδικό θα σας ανακουφίσει. Ως τελευταία λύση προτείνεται η φαρμακοθεραπεία.

Μπορεί ένα παιδί να πάθει πανικό;

Ναι, και ιδιαίτερα οι έφηβοι καθώς οι ορμόνες τους δουλεύουν ”τρελά” και οι ίδιοι δεν ξέρουν ακόμη τις ικανότητες και τις αδυναμίες τους.