Πρωτάρηδες στον έρωτα: Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

Η πρώτη αγάπη του παιδιού εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με άλλα γνωστά ή άγνωστα παιδιά συνήθως την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, όπου κάνει νέες γνωριμίες και οι παρέες του εμπλουτίζονται. Πρόκειται για μια πολύτιμη εμπειρία που έχει να προσφέρει πολλά στο μικρό σας.

“Αγαπάω την Αμαλία”

Όταν ένα παιδί 4 ή 5 ετών ανακοινώνει τον έρωτά του για ένα άλλο, ουσιαστικά δεν εννοεί ότι είναι ερωτευμένο όπως οι έφηβοι ή οι ενήλικες, αλλά θέλει να πει ότι χαίρεται επειδή βρήκε κάποιον του αντίθετου φύλου με τον οποίο περνάει πολύ καλά. Το μικρό σας χρησιμοποιεί εκφράσεις που έχει ακούσει τους ενήλικες (μεταξύ αυτών και τους γονείς του) να λένε σε ανθρώπους του αντίθετου φύλου που προφανώς συμπαθούν. Μην ξεχνάτε επίσης ότι το πιτσιρίκι σας έχει την ανάγκη να προσφέρει αγάπη εφόσον έχει πάρει αγάπη από εσάς, τους γονείς του.

Το παιδί σας λοιπόν κάνει κάτι απολύτως φυσιολογικό: μιμείται συμπεριφορές που έχει δει στο σπίτι μεταξύ της μαμάς και του μπαμπά.

Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε

Μην αντιμετωπίζεται πονηρά τα παιδιά, σαν να έχετε απέναντί σας έναν ενήλικα. Η συμπεριφορά του μικρού σας δεν εκφράζει σεξουαλικότητα με την έννοια που την αντιλαμβάνονται οι μεγάλοι αλλά απλή αγάπη.

Μην το κοροϊδέψετε και σε καμία περίπτωση μην μειώσετε τα συναισθήματά του. Αν το παιδί σας θέλει να μοιραστεί μαζί σας ό,τι αισθάνεται αντιμετωπίστε το με σοβαρότητα..

Μην το κάνετε μεγάλο θέμα. Αν δεν δώσετε ιδιαίτερη σημασία στις ανακοινώσεις του μικρού σας, το πιο πιθανό είναι ύστερα από λίγες μέρες να έχει ξεθυμάνει ο ενθουσιασμός του.

Παίζουμε τον γιατρό;

Μπαίνετε στο δωμάτιο του μόλις 4 ετών παιδιού σας και το πιάνεται στα πράσα να παίζει τον γιατρό με ένα συνομήλικο παιδάκι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι;”ι να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μην μαλώσετε τα παιδιά για την πράξη τους. Σε εσάς το θέαμα μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, ωστόσο είναι απολύτως φυσιολογικό. Σε αυτή την ηλικία, άλλωστε, η εξερεύνηση του σώματος ενός εκπροσώπου του αντίθετου φύλου δεν οφείλεται στην ερωτική έλξη αλλά αποτελεί εκδήλωση απλής περιέργειας.

Από την ηλικία των 18 μηνών περίπου το παιδί έχει ήδη ανακαλύψει ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά φύλα, ένα στο οποίο ανήκουν οι μαμάδες και ένα στο οποίο ανήκουν οι μπαμπάδες, και ξέρει πως το ίδιο είναι σαν τη μαμά, αν είναι κοριτσάκι, ή σαν τον μπαμπά, αν είναι αγοράκι. Μόλις λοιπόν βρει την ευκαιρία να δει την ανατομική διαφορά ανάμεσα στο αγόρι και το κορίτσι παρατηρεί τις λεπτομέρειες.

Κι αν το παρακάνει;

Φιλάει και αγκαλιάζει συνέχεια παιδιά του αντίθετου φύλου ή τους κάνει άλλες χειρονομίες, αγγίζοντάς τα ακόμη και σε πιο προσωπικά σημεία του σώματός τους; Στην περίπτωση που θεωρείτε ότι το παιδί σας είναι υπερβολικά εκδηλωτικό, θα πρέπει να του μιλήσετε. Μην τον προσβάλλεται μπροστά σε τρίτους. Πάρτε το στην άκρη και εξηγείστε του ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να εκδηλώσει τη συμπάθειά του και προτείνετέ του λύσεις.

Πάντως, αν το παιδί σας γενικά εκπέμπει σεξουαλικότητα υπερβολική για την ηλικία του, θα πρέπει να αναρωτηθείτε μήπως το γεγονός οφείλετε σε μιμητισμό. Για σκεφτείτε το: μήπως είστε υπερβολικά διαχυτικοί με τον σύντροφό σας μπροστά το παιδί κι εκείνο απλώς σας μιμείται;

Η πρώτη απογοήτευση

Αν η σχέση πάει καλά, τότε το μικρό σας θα έχει ένα ακόμη φιλαράκι για να περνάει όμορφα. Αν όμως το αντικείμενο του πόθου δεν τρέφει τα ίδια συναισθήματα, τότε τα πράγματα δεν είναι και πολύ ευχάριστα για τον μικρό Ρωμαίο ή τη μικρή Ιουλιέτα. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να μεγαλοποιήσετε την κατάσταση. Δείξτε στο παιδί σας ότι καταλαβαίνετε πώς αισθάνεται: “Είναι κρίμα που η Λίτσα δεν θέλει να είναι το κορίτσι σου”. Στη συνέχεια, προτείνετε λύσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του: “Γιατί δεν προσπαθείς να παίξεις με τη Μαρία που σε συμπαθεί πολύ;” ή “Σκέψου πόσους φίλους και φίλες έχεις και πόσο πολύ σε αγαπούν και θέλουν να παίξουν μαζί σου”.

Πάντως δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να ανησυχείτε, αφού οι παιδικοί έρωτες είναι συνήθως εφήμεροι και σύντομα το μικρό σας θα στρέψει αλλού το ενδιαφέρον του.