«Τσακωθήκαμε μπροστά στο παιδί μας. Πώς να το διαχειριστούμε τώρα;»

Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες σε κάθε σχέση, αλλά όταν ένας τσακωμός συμβαίνει μπροστά στο παιδί, μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα ανασφάλειας, άγχους ή φόβου. Αν έχετε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχει τρόπος να επανορθώσετε και να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί όσα βίωσε.
Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Τα παιδιά είναι εξαιρετικά παρατηρητικά και αντιλαμβάνονται ακόμα και τις πιο μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά σας. Αν μετά τον τσακωμό αισθάνεστε έντονα συναισθήματα θυμού ή στενοχώριας, προσπαθήστε να ηρεμήσετε πριν μιλήσετε στο παιδί. Μια κουβέντα γεμάτη ένταση μπορεί να το αγχώσει ακόμα περισσότερο.
Όταν νιώσετε έτοιμοι, προσεγγίστε το παιδί σας με ηρεμία και ειλικρίνεια. Δεν είναι απαραίτητο να του εξηγήσετε τις λεπτομέρειες της διαφωνίας, αλλά είναι χρήσιμο να του πείτε ότι οι γονείς μερικές φορές διαφωνούν, όπως όλοι οι άνθρωποι, και ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν αγαπούν ή δεν σέβονται ο ένας τον άλλον. Ξεκαθαρίστε στο παιδί ότι δεν ευθύνεται για τη σύγκρουση. Τα παιδιά συχνά τείνουν να παίρνουν την ευθύνη πάνω τους, οπότε είναι σημαντικό να τους διαβεβαιώσετε ότι η διαφωνία αφορά αποκλειστικά τους ενήλικες.
Αν ο καβγάς ήταν έντονος και περιλάμβανε φωνές ή προσβλητικά λόγια, είναι χρήσιμο να δείξετε στο παιδί ότι μπορείτε να επιλύσετε τις διαφορές σας με υγιή τρόπο. Μια ειλικρινής συγγνώμη μεταξύ των γονέων μπροστά στο παιδί μπορεί να του διδάξει πολύτιμα μαθήματα για τη διαχείριση των συγκρούσεων και τη σημασία της συμφιλίωσης. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο το καθησυχάζετε, αλλά του δείχνετε και πώς να αντιμετωπίζει αντίστοιχες καταστάσεις στη δική του ζωή.
Επιπλέον, παρατηρήστε τη συμπεριφορά του παιδιού τις επόμενες ημέρες. Μπορεί να εκφράσει το άγχος του μέσα από αλλαγές στη διάθεση, στον ύπνο ή στις αντιδράσεις του. Σε αυτή την περίπτωση, δώστε του χρόνο και χώρο να εκφράσει τα συναισθήματά του, ρωτώντας το πώς νιώθει και διαβεβαιώνοντάς το ότι είναι ασφαλές και ότι το αγαπάτε και οι δυο.
Τέλος, χρησιμοποιήστε την εμπειρία ως ευκαιρία να επανεξετάσετε τον τρόπο που διαχειρίζεστε τις συγκρούσεις. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παράδειγμα των γονιών τους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσπαθείτε να επικοινωνείτε με σεβασμό και ηρεμία. Οι καβγάδες μπροστά στο παιδί δεν είναι ιδανικοί, αλλά αν τους διαχειριστείτε σωστά, μπορούν να γίνουν ευκαιρίες για να του διδάξετε πολύτιμες δεξιότητες συναισθηματικής διαχείρισης και επικοινωνίας.