Οι συνέπειες ενός χωρισμού στην ψυχολογία
Το τέλος μιας σχέσης φέρει μαζί του συναισθήματα θλίψης, απογοήτευσης και ματαίωσης. Ο χωρισμός είναι μια απώλεια που γεννά πένθος. Στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον.
Η ύπαρξη ενός διαζυγίου, στην περίπτωση μάλιστα που υπάρχουν παιδιά, είναι εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία, καθώς πέρα από τη διαχείριση των συναισθημάτων τους οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν τη θλίψη των παιδιών και το άγχος για την επόμενη μέρα.
Σε αυτή την περίπτωση είναι εξαιρετικά χρήσιμη η συμβολή του ψυχολόγου τόσο ως προς την αντιμετώπιση των δυσάρεστων συναισθημάτων τους, όσο και ως προς την καθοδήγηση σε σχέση με το παιδί, προκειμένου η απόφασή τους να έχει το μικρότερο ψυχολογικό αντίκτυπο.
Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν παιδιά, η απόφαση του χωρισμού φέρνει μια αλλαγή στην καθημερινότητα, τις συνήθειες και την έκφραση των συναισθημάτων. Οι προσδοκίες που είχαν οι σύντροφοι στην αρχή της σχέσης, πλέον δεν υπάρχουν, και οι ίδιοι καλούνται να διαχειριστούν την απογοήτευσή τους για όσα δεν κατάφεραν ή τουλάχιστον για αυτά που νομίζουν ότι δεν κατάφεραν.
Συνήθως σε έναν χωρισμό κάποιος από τους δυο έχει βιώσει το πένθος μέσα στη σχέση, κοινώς έχει χωρίσει μέσα του ενώ η σχέση βρισκόταν σε εξέλιξη με αποτέλεσμα τα αρνητικά συναισθήματα που ακολουθούν τουλάχιστον να μην τον «πλημμυρίζουν».
Το πρόσωπο ωστόσο που δεν επιθυμούσε τον χωρισμό, δεν τον περίμενε ή δεν ήταν έτοιμο να το αποδεχτεί πέρα από τα στάδια του πένθους βιώνει παράλληλα και το σοκ της ξαφνικής αλλαγής. Η άρνηση, η θλίψη, ο θυμός και κάποια στιγμή η αποδοχή εναλλάσονται με τρόπο που ξαφνιάζει πολλές φορές τον εμπλεκόμενο.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι άλλοτε σύντροφοι είναι πως ένας χωρισμός, ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή νιώθουν πως είναι το «τέλος» του κόσμου τους, είναι τελικά μια μετάβαση. Επώδυνη μεν αλλά σε βάθος χρόνου «εκπαιδευτική» μετάβαση στο επόμενο βήμα και σε έναν νέο εαυτό που έχει αποκτήσει εμπειρία και σοφία στο πεδίο των ερωτικών σχέσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και φέρει τη δική του ιδιοσυγκρασία, τις προσωπικές του πεποιθήσεις, τα τραύματα και τις εμπειρίες του. Για τον λόγο αυτό ο καθένας αντιμετωπίζει και ξεπερνάει το τέλος μιας σχέσης σε διαφορετικό χρόνο και με διαφορετικό τρόπο.