Επιστροφή στο σχολείο: Οι αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών μας
Τα τελευταία χρόνια που τα παιδιά μεγαλώνουν εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης, οι επιδράσεις στη ψυχοσύνθεσή τους είναι πολλές. Η ρουτίνα της επιστροφής στο σχολείο, που τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας συνήθιζαν να βιώνουν κάθε χρόνο, έχει αλλάξει ενώ σε πολλές περιπτώσεις ανήλικα ηλικίας 6 και 7 χρονών δεν έχουν προλάβει καν να τη ζήσουν.
Η παιδική ηλικία στιγματίστηκε σε πολλές περιπτώσεις με συναισθήματα φόβου και άγχους ενώ σε κάποιες πιο δύσκολες περιπτώσεις αρκετά παιδιά κλήθηκαν να βιώσουν και την απώλεια. Τα οφέλη της σταθερής καθημερινότητας εξαφανίστηκαν καθώς αυτή δεν υπήρχε. Η ρουτίνα της σχολικής χρονιά αντικαταστάθηκε με την αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα γίνουν τα μαθήματα, αν θα καλυφθεί η ύλη κι αν τελικά θα καταφέρουν τα μικρά σας να βιώσουν την ομαλή κοινωνικοποίηση με τους συνομήλικους τους.
Ακόμα μια χρονιά λοιπόν ξεκινάει και για τα μικρότερα παιδιά σηματοδοτεί κάτι νέο, άγνωστο που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει καμία σχέση με τα όσα βίωσαν τα προηγούμενα χρόνια. Τα παιδιά που θα περάσουν για πρώτη φορά την πόρτα του δημοτικού είναι αυτά που στις αναμνήσεις τους κυριαρχεί ο εγκλεισμός αν σκεφτεί κανείς ότι αυτός μας ”χτύπησε” την πόρτα πριν από περίπου τρία χρόνια.
Για τον λόγο αυτό δεν είναι παράλογο αν παρατηρήσετε αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Πρόκειται για αλλαγές που θα συνέβαιναν ούτως ή άλλος, απλά οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων τις εντείνουν. Το άγχος των πρώτων ημερών, η δυσκολία αποχωρισμού του προστατευμένου οικογενειακού περιβάλλοντος και ο φόβος μπροστά στη συνύπαρξη με πολλές διαφορετικές προσωπικότητες είναι απόλυτα φυσιολογικός.
Προκειμένου να βοηθήσετε τα παιδιά σας, μείνετε δίπλα τους και συζητήστε τους προβληματισμούς. Εξηγήστε τους τη νέα καθημερινότητα που θα βιώνουν από εδώ και πέρα αλλά και τις πιθανές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν λόγω της πανδημίας που βρίσκεται ακόμη δίπλα μας. Ενθαρρύνετέ τα να επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές τους και να κάνουν παρέες τις οποίες θα διατηρήσουν ακόμα και μετά το ”κουδούνι” που θα σημάνει τη λήξη της ημέρας. Και κυρίως φροντίστε ώστε να μην τα πιέσετε για τις σχολικές τους επιδόσεις, ειδικότερα τα παιδιά που διανύουν τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Με τη σωστή επιτήρηση, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και τη διαβεβαίωση πως ό,τι κι αν συμβεί θα είστε δίπλα του, τα «πρωτάκια» σας θα επιστρέφουν στο σπίτι ικανοποιημένα από τη μέρα που πέρασαν στο σχολείο, έτοιμα να προετοιμαστούν για την επόμενη και κυρίως ήρεμα ψυχικά και σωματικά!