Αντέδρασες με φωνές στο παιδί σου; Τι να κάνεις μετά;
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς προκειμένου να νουθετήσουν τα παιδιά τους προχωρούν σε συμπεριφορές που αργότερα μετανιώνουν. Οι έντονες φωνές και φράσεις όπως «είσαι κακομαθημένο» πρωταγωνιστούν σε αρκετούς καυγάδες κάνοντας τους ενήλικες να νιώθουν στη συνέχεια τύψεις και τα παιδιά να αντιλαμβάνονται τη λεκτική επίθεση σαν μια «άδικη» συμπεριφορά.
Το παιδί δεν μπορεί να έχει τη συναισθηματική ωριμότητα ενός ενήλικα με αποτέλεσμα ο τρόπος με τον οποίο θα του μιλήσουμε να ασκεί άμεση και συχνά αρνητική επιρροή στην πορεία. Για τον λόγο αυτό το καλύτερο είναι να λειτουργούμε με αυτοσυγκράτηση και να προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τη γλώσσα μας στην ηλικιακή φάση του παιδιού μας προκειμένου να του εξηγήσουμε το λάθος του το οποίο ξεπέρασε τα όρια που έχουμε θέσει.
Ας πάρουμε όμως σαν παράδειγμα την περίπτωση που ως γονείς δεν έχουμε συμπεριφερθεί με την παραπάνω ωριμότητα και έχουμε «ξεφύγει» στη συμπεριφορά μας. Τι κάνουμε μετά;
Μια ήρεμη κουβέντα με το παιδί είναι η καλύτερη λύση προκειμένου να καταλάβει ότι κανείς δεν είναι τέλειος αλλά παράλληλα να κατανοήσει ότι τα συναισθηματικά ξεσπάσματα δεν προωθούν μια υγιή σχέση. Το να απολογηθείτε προκειμένου να διώξετε από πάνω σας όλες τις ενοχές δεν είναι λύση. Κι αυτό γιατί το παιδί είναι καλό να κατανοήσει πως όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, είναι ευάλωτοι και έχουν «κακές» στιγμές. Αντιθέτως το ιδανικό είναι να του εξηγήσετε τους λόγους που ξεσπάσατε τονίζοντας πως θα προσπαθήσετε να διαχειριστείτε τη συναισθηματική σας κατάσταση την επόμενη φορά.
Αυτό βοηθάει τόσο το μικρό σας όσο και εσάς τους ίδιους να βελτιωθείτε συμπεριφορικά και να χτίσετε μια σχέση ειλικρίνειας και φροντίδας σε ό,τι αφορά τις συναισθηματικές ανάγκες και των δυο σας.