Νυχτερινή ενούρηση: Τα αίτια και η αντιμετώπιση
H νυχτερινή ενούρηση είναι μια πραγματικότητα που βιώνουν πολλά παιδιά στην ηλικία περίπου των 5 ετών με τα επεισόδια να λαμβάνουν χώρα σε αρκετές περιπτώσεις παραπάνω από 1 φορά την εβδομάδα. Πέρα από τα «πρακτικά» προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά, το συμβάν μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία τους.
Οι αιτίες κρύβονται τόσο σε κληρονομικά όσο και σε ορμονικά αίτια, ωστόσο εμείς θα εστιάσουμε στους ψυχογενείς παράγοντες. Είναι πολλά αυτά που μπορεί να συντελούν στην εμφάνιση της νυχτερινής ενούρησης. Το άγχος που μπορεί να νιώθει το μικρό σας είναι υπαρκτό και συχνά οφείλεται σε παράγοντες όπως η γέννηση ενός μικρότερου αδερφού ή η έναρξη του παιδικού σταθμού.
Όταν ένα νέο μέλος έρχεται στην οικογένεια οι ισορροπίες αλλάζουν και αυτό δημιουργεί στρες στο πρωτότοκο παιδί σας καθώς από εκεί που ήταν το κέντρο της προσοχής τώρα ξαφνικά μοιράζεται την προσοχή σας. Το παιδί που γεννιέται είναι μεν το αδερφάκι του χρειάζεται όμως χρόνο και συζήτηση προκειμένου αυτό να γίνει κατανοητό και να δημιουργηθούν αισθήματα αδελφικής αγάπης.
Από την άλλη περίπτωση όταν ένα παιδί φεύγει για πρώτη φορά από το σπίτι και εντάσσεται σε ένα περιβάλλον, όπως αυτό του παιδικού σταθμού, καλείται να απομακρυνθεί για συγκεκριμένες ώρες από τα μέλη της οικογένειάς του γεγονός που του προκαλεί άγχος. Από τη μια στιγμή στην άλλη το παιδί σας βρίσκεται σε μια νέα θέση, μέσα σε ένα νέο κοινωνικό σύνολο στο οποίο οφείλει να ακολουθήσει συγκεκριμένους κανόνες. Προφανώς δεν έρχονται όλα τα παιδιά αντιμέτωπα με τη νυχτερινή ενούρηση καθώς όπως αναφέραμε παίζουν ρόλο και οι κληρονομικοί και οι ορμονικοί παράγοντες.
Τι μπορούν να κάνουν όμως οι γονείς για να το αντιμετωπίσουν; Αρχικά το πρώτο πράγμα που οφείλουν οι γονείς να κάνουν είναι να στηρίξουν το παιδί τους προκειμένου να αποφύγουν το αίσθημα ντροπής που δημιουργείται. Είναι σημαντικό να εξηγήσουν στα μικρά τους ότι αυτό είναι κάτι προσωρινό και ότι θα τα στηρίξουν για να το ξεπεράσουν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα μαλώσουν δημιουργώντας τους έξτρα ενοχές. Σε περίπτωση που οι μήνες περνούν και η νυχτερινή ενούρηση επιμένει τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτούν έναν ειδικό για τους τρόπους αντιμετώπισης.