Αυθόρμητες γκάφες και ανάρμοστα σχόλια

Τι αγένεια! Γιατί τα κάνουν τα παιδιά μας; Πώς μπορούμε να τα χειριστούμε;

 

     Οι κανόνες της κοινωνικής συμπεριφοράς και οι σωστοί τρόποι, είναι κάτι επίκτητο στον άνθρωπο και κάθε παιδί τα μαθαίνει μέσα από την οικογένειά του αλλά και τις επιρροές που λαμβάνει από διάφορες πηγές (π.χ. τηλεόραση, παιδικός σταθμός κ.α.).

Τα περισσότερα ανάρμοστα σχόλια που γίνονται για πρώτη φορά είναι αυθόρμητα και αθώα και σημαίνουν ότι το παιδί σχολιάζει ότι είναι διαφορετικό και του προκαλεί το ενδιαφέρον και επιπλέον ότι είναι ακόμα ηλικιακά ανώριμο ώστε να έχει την κατανόηση για αυτή την κοινωνική γνώση (ότι δεν είναι ευγενικό να σχολιάζουμε κάποιον άνθρωπο).

Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η αντίδραση των γονιών την πρώτη αυτή φορά. Αν οι γονείς αισθανθούν εξαιρετικά ντροπιασμένοι από το σχόλιο του παιδιού και το επιπλήξουν, χωρίς το ίδιο να κατανοεί γιατί, είναι πολύ πιθανό ότι η συμπεριφορά θα επαναληφθεί. Αν δε, το επιπλήξουν μπροστά σε τρίτους (όπως γίνεται κατά κόρον στα οικογενειακά τραπέζια) το παιδί θα αισθανθεί μειωμένο, αδικημένο αλλά και ντροπιασμένο, για κάτι που δε γνώριζε ότι δεν έπρεπε να κάνει.

Ποια είναι, λοιπόν, η σωστότερη αντίδραση; Κατανοούμε την ηλικιακή ανωριμότητα του παιδιού και δικαιολογούμε την άγνοιά του σε σχέση με τους κοινωνικούς κανόνες. Όταν γυρίσουμε στο σπίτι, φροντίζουμε να εξηγήσουμε στο παιδί με λογία κατανοητά και σύμφωνα με την ηλικία του, πως είναι μερικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε όταν είμαστε με άλλους ανθρώπους και ένα από αυτά είναι ότι δεν πρέπει να κάνουμε σχόλια για άλλα άτομα και πως μπορεί αυτά τα άτομα να νιώθουν. Βοηθά να του δίνουμε παραδείγματα με πρωταγωνιστές αγαπημένα του πρόσωπα ή ήρωες. Π.χ. Είναι ωραίο να πούμε στον Σρεκ « γιατί είσαι τόσο άσχημος;».

Σημεία που χρειάζονται προσοχή:
   – Να μην υπερβάλλουμε και δημιουργήσουμε ενοχές στο παιδί, ότι έκανε κάτι ανεπίτρεπτο.    
   – Να μη βομβαρδίσουμε το παιδί με όλο το savoir vivre και να περιμένουμε να το ακολουθήσει πιστά.
     Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευγένεια από το να είσαι ειλικρινής και με καλές προθέσεις απέναντι στους άλλους. Όσο καλλιεργούμε αυτές τις αρχές στο παιδί και δε μένουμε στα τωρινά του λάθη, σίγουρα το μέλλον του θα είναι γεμάτο με φίλους και συμπάθειες!    

 

 

Πρώτη δημοσίευση στο Jenny.gr