Συνήθως είναι δύσκολο να αντιληφθούμε αυτή τη διαταραχή γιατί οι πάσχοντες είναι καθόλα κανονικοί άνθρωποι και ντρέπονται να μιλήσουν για αυτά που τους απασχολούν.
Η σωματική δυσμορφική διαταραχή συχνά μπορεί να είναι πρόδρομος ή να εμφανίζεται μαζί με διαταραχή λήψης τροφής. Ενώ όπως γίνεται κατανοητό, αν ένα έφηβο κορίτσι πάσχει από αυτή τη διαταραχή και θεωρεί ότι είναι εύσωμη, θα κάνει προσπάθειες να αδυνατίσει. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση νευρικής ανορεξίας.
Αν παρατηρήσουμε στο περιβάλλον ένα άτομο να ασχολείται τόσο πολύ με τις «ατέλειές» του, ώστε αυτό να διαταράσσει τις κοινωνικές σχέσεις και την καθημερινότητά του, τότε θα πρέπει να ωθήσουμε το άτομο να ζητήσει βοήθεια.
Το να κάνουμε τα παιδιά μας από μικρά να αγαπήσουν τον εαυτό τους όπως είναι και να αισθάνονται αποδεκτά και ασφαλή, είναι μια πρωταρχική θωράκιση ενάντια σε τέτοιες καταστάσεις.
Τέλος, πρέπει να είμαστε ένα υγιές πρότυπο για τα παιδιά και με τη συμπεριφορά μας -καθώς τα παιδιά είναι μιμητικά όντα-, να τους μάθουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι σημαντικές αξίες στη ζωή.