Νέλλη Θεοδοσίου

Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

children2

Eνα δίλημμα που απασχολεί τους γονείς των μικρών παιδιών, είναι αν πρέπει να αφήσουν τα παιδιά τους να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη ή αν πρέπει να τους πουν την αλήθεια.

Το σημαντικότερο για αυτήν την απόφαση - που πρέπει μόνοι τους να πάρουν οι γονείς- είναι να γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία του παιδιού τους, καθώς κάθε παιδί χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

 
 
Πρέπει να τους δώσουν απαντήσεις που δε θα πληγώσουν την ευαισθησία τους ή σε άλλη περίπτωση, που δε θα υποτιμούν την νοημοσύνη τους.
 
Λέγοντας την απόλυτη αλήθεια, σε ένα παιδί πολύ μικρής ηλικίας, κινδυνεύουμε να γίνουμε κυνικοί. Γιατί ναι μεν δεν του είπαμε ψέματα, ακρωτηριάζουμε όμως την φαντασία του και αυτό είναι πολύ σκληρό. Δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζουμε τα πάντα τόσο απόλυτα.

Άλλωστε, ο Άγιος Βασίλης είναι για όλα τα παιδιά πηγή χαράς, γιορτής και δημιουργίας και πρέπει να τα αφήσουμε να βιώσουν αυτά τα συναισθήματα καθώς και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα τους. Δεν είναι κακό να τα αφήσουμε να πιστεύουν για λίγο στη μαγεία του Άγιου Βασίλη. Έτσι, μάλιστα, τους δίνουμε και εφόδια αισιοδοξίας για να αντιμετωπίσουν την πεζή και πολλές φορές σκληρή πραγματικότητα που βρίσκεται μπροστά τους.

Αν, δε θέλουμε καθόλου να πούμε ψέματα στα παιδιά, μπορούμε να διηγηθούμε την αληθινή ιστορία του Άγιου Βασίλη. Να τους πούμε ότι αγαπούσε πολύ τα παιδιά και πάντα ήθελε να τα βλέπει ευτυχισμένα και έτσι αυτή τη μέρα τιμούμε τη μνήμη του, χαρίζοντας δώρα αγάπης ο ένας στον άλλον.

Λέγοντας την αλήθεια ή κρύβοντάς την, τα παιδιά κάποια στιγμή θα μεγαλώσουν αρκετά ώστε να την καταλάβουν μόνα τους. Όμως, η αλήθεια δε θα μπορέσει να σβήσει τις μνήμες από το άνοιγμα των δώρων και τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη, που θα τα συντροφεύουν για πάντα, φέρνοντας μαζί τους κομμάτια της παιδικής αθωότητας, που είναι τόσο σημαντικά στην ζωή μας.
 
You are here: Home Αρθρογραφία Παιδική Ηλικία & Εφηβεία Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;