Νέλλη Θεοδοσίου

Το παιδάκι σας τρώει μόνο όταν δίνετε... παράσταση!

Η στιγμή του φαγητού έχει γίνει για εσάς ενα μικρό μαρτύριο. Κι αυτό γιατί κάθε φορά πρέπει να δίνετε μια μικρή παράσταση προκειμένου να φάει το αγγελούδι σας.

Το παιδάκι σας απολαμβάνει το φαγητό του μόνο αν το ξεγελάτε παίζοντας με δαχτυλόκουκλες, αρκουδάκια ή άλλα παιχνίδια. Από την στιγμή που πέρασε από το μπιμπερό στο κουτάλι, ''το θέατρο'' ήταν ο μόνος τρόπος για να τον/την πείσετε να τρώει χωρίς να δυσανασχετεί.

Και μπορεί στην αρχή όλο αυτό να ήταν - και για εσάς τους ίδιους - ένα ευχάριστο παιχνίδι, τώρα πλέον όμως έχει αρχίσει να σας κουράζει, άλλωστε δεν έχετε πάντα ούτε το κέφι ούτε το χρόνο να το κάνετε.

Στο μεταξύ φοβάστε ότι αν το σταματήσετε θα δυσκολεύεται να φάει... Υπάρχει λύση!

Τα παιδιά δεν είναι απαραίτητο να ξεγελιούνται προκειμένου να φάνε. Συνήθως οι γονείς πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα τα κάνουν να φάνε αδιαμαρτύρητα όλο το φαγητό τους, όμως τα παιδιά πρέπει να τρώνε συνειδητά κι όχι επειδή κάποιος...τα ξεγελά! Είναι σημαντικό να αποφασίσετε πρώτα εσείς ότι πρέπει άμεσα να αλλάξετε τακτική και ότι θα ''κατεβάσετε'' την αυλαία της παράστασης. Αν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας μπορεί να ασχοληθεί με το τάισμα του παιδιού, ζητήστε του να σας βοηθήσει. Σε διαφορετική περίπτωση, ετοιμάστε το τραπέζι και απολαύστε το φαγητό μαζί με το παιδί σας. Όσο το ταΐζετε μπορείτε να του μιλάτε, να του λέτε τα χρώματα που έχουν τα λαχανικά στο πιάτο του ή ακόμη και να του εξηγείτε πώς γίνεται το τυρί ή το ψωμί που τρώει. Μπορείτε, επίσης, να του δώσετε ένα παιδικό πιρούνι ή κουτάλι και να του ''αναθέσετε'' να το χρησιμοποιεί για να φάει. Να θυμάστε ότι στο πιάτο του παιδιού δεν έχει θέση η βιασύνη. Όσο πιο χαλαρή είστε τόσο πιο ενδιαφέρουσα θα γίνει η διαδικασία για το μικρό σας.

Αν αρνείται να φάει και δεν πείθεται με κανέναν τρόπο, μην επιμείνετε περισσότερο! Όταν πεινάσει, είναι βέβαιο ότι θα φάει και μάλιστα με περισσότερη όρεξη!

 
You are here: Home Αρθρογραφία Παιδική Ηλικία & Εφηβεία Το παιδάκι σας τρώει μόνο όταν δίνετε... παράσταση!