Νέλλη Θεοδοσίου

Παιδικά καμώματα: Για καθετί που κάνει το πιτσιρίκι σας υπάρχει λόγος!

Kρύβεται κάτω από μια πετσέτα και νομίζει ότι δεν το βλέπετε; Η συμπεριφορά του παιδιού σας συχνά σας εκπλήσσει. Κι όμως για καθετί που κάνει το πιτσιρίκι σας υπάρχει λόγος!

Σίγουρα έχετε ακούσει διάφορες ιστορίες από φίλους και συγγενείς σχετικά με το πόσο άτακτα είναι τα παιδιά, πόσο λατρεύουν τη ρουτίνα και ότι το αγαπημένο τους παιχνίδι είναι να σας τραβούν την προσοχή. Αλλά και το δικό σας παιδί συχνά επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει τα πιτσιρίκια να έχουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά παράξενα και χαριτωμένα πράγματα που κάνει το παιδί σας καθημερινά. Αν σας φαίνεται αλλόκοτη η συμπεριφορά του μικρού σας, διαβάστε πώς μπορείτε να την αποκρυπτογραφήσετε.

Δείτε μερικά παραδείγματα:

Ο γιος μου συνηθίζει να βάζει σε σειρά τα αυτοκινητάκια και τους κύβους του.

Ίσως το παιδί σας όταν μεγαλώσει να φτιάχνει το κρεβάτι του χωρίς να χρειάζεται να του το ζητήσετε. Ορισμένα παιδιά είναι πιο τακτικά από άλλα και όταν έχουν τα πράγματά τους τοποθετημένα με ένα συγκεκριμένο τρόπο που εκείνα επιλέγουν, βλέπουν ότι έχουν τον έλεγχο κι αυτό τους κάνει να νιώθουν ασφάλεια. Μπορεί βέβαια τα παιδιά απλώς να μιμούνται εσάς, αν είστε ιδιαίτερα τακτικοί. Επίσης, είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να έχει αρχίσει να ξεχωρίζει τα πράγματα σε κατηγορίες βασιζόμενο σε κάποια χαρακτηριστικά τους, για παράδειγμα το χρώμα ή το μέγεθος. Παρατηρήστε, λοιπόν, πιο προσεκτικά την επόμενη φορά που το μικρό σας θα τοποθετεί σε σειρά τους κύβους. και πιθανότατα να το δείτε να βάζει τους μεγάλους μαζί σε μια μεριά ή τους κόκκινους σε μια άλλη.
  • Παρόλο που το μικρό μου ξέρει να περπατάει, θέλει να το μεταφέρουμε στην αγκαλιά μας.
Ίσως απλά να έχει ανάγκη από λίγη αγκαλιά. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά όταν επιτυγχάνουν κάποιο σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη τους - όπως το περπάτημα - να επαναλαμβάνουν συνήθειες από το πρόσφατο παρελθόν. Επίσης, μπορεί να είναι ένας τρόπος με τον οποίο το παιδί σας αναζητά την επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος και της αγάπης σας. Έτσι, φέρεται σαν μωρό για να ανταποκριθείτε ανάλογα και να το νταντέψετε. Αν σας το ζητάει πού και πού μην του χαλάτε το χατίρι. Βέβαια, αν το μικρό σας επιμένει κάθε φορά να το κουβαλάτε στην αγκαλιά σας, καλό θα είναι να το συζητήσετε με τον παιδίατρο γιατί ενδέχεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά να κρύυβεται κάποιο πρόβλημα.

 

 
You are here: Home Αρθρογραφία Παιδική Ηλικία & Εφηβεία Παιδικά καμώματα: Για καθετί που κάνει το πιτσιρίκι σας υπάρχει λόγος!