Νέλλη Θεοδοσίου

Πώς εξελίσσεται η σεξουαλικότητα ενός παιδιού από τη στιγμή της γέννησης;

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στην ανατροφή ενός παιδιού. Όσο φιλελεύθερες κι αν είναι οι απόψεις σας, φροντίστε να ακολουθείτε τις συμβουλές των ειδικών για το πώς πρέπει να χειριστείτε τέτοια λεπτά ζητήματα.

Έχετε υπόψη πως δεν είναι πάντα εύκολο για εσάς να απαντάτε στις απορίες των παιδιών, ούτε εκείνα μπορούν να κατανοούν όλα τα σχετικά με το θέμα, χωρίς προσέγγιση ανάλογη της ηλικίας στην οποία βρίσκονται.

Πώς όμως εξελίσσεται η σεξουαλικότητα ενός παιδιού από τη στιγμή της γέννησής του;

Οι πρώτες ανακαλύψεις

Η πρώτη επαφή του μωρού με το σώμα του γίνεται κυρίως μέσω εσάς. Το φαγητό, τα χάδια, το άλλαγμά του, όλα αυτά του δίνουν χαρά και του προκαλούν μια ευχάριστη αίσθηση. Αυτό συμβαίνει μέχρι τα 3 του χρόνια, καθώς μετά σιγά σιγά αυτονομείται.

Το παιχνίδι των ερωτήσεων

Συνήθως γύρω στα 3-4 χρόνια το παιδί αρχίζει να γίνεται περίεργο με το σώμα του και θέλει να λύνει όλο και περισσότερες απορίες του: να μάθει περισσότερα για το φύλο του, από που έρχονται τα μωρά, γιατί ο μπαμπάς δεν έχει μωρό στην κοιλιά και έχει μόνο η μαμά, πώς μπήκε το μωρό στην κοιλιά και πολλά άλλα. Ό,τι και να σας λέει, διατηρήστε  την ψυχραιμία σας. Μη γελάσετε, μην εκνευριστείτε και κυρίως μην το αγνοήσετε. Απαντήστε του σε ό,τι σας ρωτάει με απλά λόγια και με ακόμη πιο απλά παραδείγματα. Αν δυσκολεύεστε υπάρχουν πολύ ωραία παιδικά βιβλία που εξηγούν με έξυπνο τρόπο αυτά που εσείς δυσκολεύεστε ίσως να εκφράσετε.

Διαχωρισμός ρόλων

Αν υπάρχουν άλλα παιδάκια στο σπίτι ή αν πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, το παιδί ήδη στην ηλικία των 5 χρόνων αρχίζει να ξεχωρίζει τους ρόλους των δύο φύλων. Επιλέγει τα παιχνίδια που ταιριάζουν σε ένα αγοράκι ή ένα κοριτσάκι και προσπαθεί να μιμηθεί το γονέα του ίδιου φύλου.

Ο πρώτος έρωτας

Πηγαίνοντας ένα παιδάκι στο σχολείο έχει ήδη περάσει από το στάδιο του διαχωρισμού των δύο φύλων και νιώθει μια έλξη για κάποια άλλα παιδάκια του αντίθετου φύλου. Οι πρώτοι έρωτες αρχίζου, οι ερωτήσεις πυκνώνουν και απαιτούν διαφωτιστικότερες απαντήσεις.

 
You are here: Home Αρθρογραφία Παιδική Ηλικία & Εφηβεία Πώς εξελίσσεται η σεξουαλικότητα ενός παιδιού από τη στιγμή της γέννησης;