Νέλλη Θεοδοσίου

Παιδική Ηλικία & Εφηβεία

Τα πρώτα μαθήματα πειθαρχίας για το μωράκι σας

Σας κοιτάζει με απορία όταν θυμώνετε, γιατί δεν μπορεί να φανταστεί τι είναι αυτό που σας ενόχλησε. Ένα μωρό ηλικίας περίπου 1 έτους δεν έχει την ικανότητα να μαντέψει τι ζητούν οι άλλοι από εκείνο ή να προβλέψει τις αντιδράσεις τους. Θα χρειαστεί να επιδείξετε ιδιαίτερη υπομονή και επιμονή, αλλά καλό θα είναι να ξεκινήσετε τη διαπαιδαγώγηση του μικρού σας ακόμη και από τόσο μικρή ηλικία.

Περισσότερα...
 

Πώς θα μάθει το παιδί να χάνει και να κερδίζει με χαμόγελο;

Νικητές και ηττημένοι, χαμένοι και κερδισμένοι, χαμόγελα και δάκρυα... Όλα μέσα στη ζωή είναι και όλα μέσα στο παιχνίδι. Όπως λέει όμως και ο ποιητής Καβάφης, σημασία έχει ο δρόμος και όχι η Ιθάκη των ονείρων μας - έννοια που τα παιδιά ίσως δυσκολεύονται να αντιληφθούν, όχι βέβαια γιατί δεν την καταλαβαίνουν αλλά γιατί ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για το μετάλλιο, για το βραβείο, για τον έπαινο.

Περισσότερα...
 

Μαζί μπροστά στην τηλεόραση!

Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα πρότυπα συμπεριφοράς, αλλά και οι κοινωνικές αξίες που προβάλλονται μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών, επιδρούν καθοριστικά στη διαδικασία ενσωμάτωσης του παιδιού στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό δημιουργεί ερωτηματικά στους γονείς για το αν πρέπει τα παιδιά να παρακολουθούν τηλεόραση και πού αυτό βοηθά.

Περισσότερα...
 

Το ''μικρόβιο'' της ζήλιας στα παιδιά

Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που νιώθει το παιδί όταν επιθυμεί να έχει κάτι, το οποίο κατά τη γνώμη του κατέχει κάποιος άλλος. Αυτός ο ''κάποιος άλλος'' μπορεί να είναι ο αδερφός, η αδερφή, οι γονείς ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Η ζήλια προϋποθέτει ότι το παιδί αισθάνεται να έχει χάσει πλέον αυτό, το οποίο του άνηκε και που επιθυμεί πολύ να ξαναποκτήσει και που μπορεί να είναι η αγάπη, η κατανόηση και η προστασία.

Περισσότερα...
 

Το παιδί σας μπορεί να γίνει η τέλεια baby sitter για το νέο μέλος της οικογένειας

Ίσως να αναρωτιέστε εάν το δεκάχρονο ή δωδεκάχρονο παιδί σας μπορεί να αναλάβει την φροντίδα του μωρού σας. Πράγματι, η σχετική ευθύνη είναι θαυμάσια ευκαιρία για το μεγαλύτερο παιδί καθώς έτσι μαθαίνει να είναι υπεύθυνο, να αγαπά, να φροντίζει και να νοιάζεται για κάποιο άλλο πρόσωπο. Όπως, λοιπόν, υποστηρίζουν όλοι, τα δεκάχρονα ή δωδεκάχρονα παιδιά μπορούν να γίνουν τέλειοι ή τέλειες baby sitter!

Περισσότερα...
 

Το παιδί μου κάνει παράπονα ότι οι συμμαθητές του δεν το κάνουν παρέα - Τι συμβαίνει;

Θυμάστε τα πειράγματα, τα παιχνίδια, τις τρέλες και τις κοπάνες στο σχολείο; Λοιπόν, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ύστερα από μια ώρα Μαθηματικά ή Φυσική, που μοιάζουν με αναρρίχηση στα Ιμαλάια, το διάλειμμα αποτελεί όαση. Τι συμβαίνει όμως όταν, κατά τη διάρκεια αυτού του μαγικού - για τα παιδιά - δεκάλεπτου το δικό σας αγγελούδι δεν περνάει καλά; Τι γίνεται αν το παιδάκι σας, σας κάνει παράπονα ότι οι συμμαθητές του δεν το κάνουν παρέα;

Περισσότερα...
 

Πολεμήστε το άγχος των Πανελλαδικών Εξετάσεων με θετικές σκέψεις

Στην τελική ευθεία για τον μαραθώνιο των Πανελλαδικών εξετάσεων έχουν εισέλθει χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι ύστερα από χρόνια επίπονης προετοιμασίας ελπίζουν για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, το άγχος και ο φόβος της αποτυχίας κυριεύουν μια μεγάλη μερίδα μαθητών, αφού νομίζουν ότι όλες οι ελπίδες τους για το μέλλον της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας στηρίζονται στην επιτυχία των εξετάσεων. Σε αυτή την ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο των παιδιών, η ψυχολογική υποστήριξη στο σπίτι από τους γονείς, και όλα ανεξαρτήτως τα μέλη της οικογένειας, θεωρείται επιτακτική.

Περισσότερα...
 
Σελίδα 1 από 6
You are here: Home Αρθρογραφία Παιδική Ηλικία & Εφηβεία